HOMOFOBNI NAPAD

Vandali uništili zastavu Zagreb Pridea na 'džamiji'!

11.06.2013 u 18:58

Bionic
Reading

Postavljanjem velike zastave duginih boja Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) odlučilo je podržati Povorku ponosa LGBTQ osoba i obitelji Zagreb Pride koja će se održati 15. lipnja. Ipak, nedugo nakon postavljanja zastave nekolicina vandala uništila je metalnu konstrukciju i srušila zastavu

Iz HDLU-a su istaknuli kako im je čast što Povorka ponosa započinje okupljanjem ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika te su postavili zastavu duginih boja, najprepoznatljiviji simbol LGBT osoba, na Meštrovićev paviljon, popularnu 'džamiju'.

Sinoć postavljena zastava jutros je nađena zgužvana na zemlji, a cijela metalna konstrukcija tijekom vandalskog čina je srušena.

'Nemam što drugo reći nego da sam šokiran. Ali s obzirom na nedavna zbivanja i rastući konzervativizam u društvu, takvi me činovi ne čude. Treba razlikovati borbu za slobodu govora i govor mržnje', rekao je predsjednik HDLU-a Josip Zanki, dodavši kako bi za takve vandalske postupke trebale biti veće kazne.

Zanki se prisjetio i izljeva netolerancije koje je prije dvije godine izazvala zvučna instalacija 'Kada čujem…' Igora Grubića koja se sastojala od zvuka ezana, islamskog poziva na molitvu koji je preko zvučnika postavljenih na vanjsku stranu Doma hrvatskih likovnih umjetnika emitiran dva puta dnevno.

'Stanari iz susjedstva su nekoliko puta dolazili i prijetili da uklonimo instalaciju ili ne jamče što će se sve dogoditi', kazao je.

Iako je metalna konstrukcija uništena, nova zastava s duginim bojama bit će postavljena na zgradu HDLU-a čim izrade novu konstrukciju za koju je novac izdvojio HDLU, kazao je Zanki.

Vandalski zločin potaknut homofobijom oštro su osudili iz Zagreb Pridea naglasivši kako je ta instalacija je bila poklon Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb Prideu.

'Poniženi, izdani i obeshrabreni, zar nije dosta šutnje i podnošenja najstrašnijih uvreda i mržnje koja uništava naše živote? Iako nemamo dvorce, milijune državnog proračuna ili međunarodne ugovore, imamo snagu zajedništva, snagu svoje ljubavi, snagu svojeg ponosa, snagu svoje spremnosti da ustrajemo i ne odustajemo. Svoje dostojanstvo ne damo i zato se ne bojimo', poručili su iz Zagreb Pridea dodavši da ne žele dodatno komentirati ovaj zločin iz mržnje, već očekuju reakcije Vlade RH i resornih ministarstava.