SLAVLJENIČKA IZLOŽBA

Kožarić izložio nove radove i predmete iz ateliera

11.06.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Izložbom 'Devedeset i druga mu je godina tek' Ivana Kožarića, otvorenom u zagrebačkoj Galeriji Forum, taj istaknuti hrvatski umjetnik koji je prisutan na hrvatskoj likovnoj sceni više od šezdeset godina proslavio je svoj 92. rođendan

Izložena su novija djela koja je Kožarić napravio ove i prošle godine, većinom 'klasičnije' forme, slike, crteži i skulpture, no tu su i rekonstruirane aglomeracije, s predmetima zatečenima u njegovom atelieru, kao što su stalci, alati, pribor, boje.

Taj dio izložbe voditelj Galerije Forum Antun Maračić opisuje kao 'ono što Kožarić jest', odnosno umjetnost u magičnom procesu tranzicije iz običnih u umjetničke predmete i obratno.

Po njegovim riječima, ti stilizirani detalji svjedoče o koegzistenciji njegove umjetnosti i neumjetnosti, a cijela izložba nastoji pokazati karakteristično Kožarićevsko slobodarstvo u upotrebi najrazličitijih formi, ali i kako on s godinama postaje sve mlađi i vitalniji.

O tome svjedoči i motiv falusa koji se provlači kroz izložbu, a koji autor varira desetljećima, osobito često u posljednje vrijeme. Taj ikonografski moment ne pojavljuje se samo kao simbol vitalnosti, nego i kao ironija, humorna riječ koju koristimo u pogrdnom smislu, rekao je Maračić.

Treći dio izložbe uz pomoć skica i fotografija dokumentira njegove javne skulpture koje su nedavno postavljene u središtu Zagreba. U Gajevoj je podignut Kožarićev 'Crveni znak', a u Bogovićevu se nakon restauracije vratilo 'Prizemljeno sunce', no nekoliko metara dalje od prijašnje lokacije.

Naime, na inicijativu skupine umjetnika, povjesničara umjetnosti, kritičara, arhitekata i samog autora, Sunce se preselilo iz sjecišta simetrala Petrićeve i Bogovićeve kako bi izbjeglo namijenjenu mu funkciju ornamenta te vratilo prvotnu ideju o stihijski palom nebeskom tijelu.

Kožarić kaže da i dalje ne posustaje u svom radu, a veseli se i što će mu se za desetak dana u muzeju Haus der Kunst u Muenchenu postaviti velika retrospektivna izložba.

Taj dobitnik brojnih umjetničkih priznanja rodio se 1921. u Petrinji, kiparstvo je završio na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a počinje izlagati 1953. godine. Krajem pedesetih boravi u Parizu, a nakon toga postaje član 'Gorgone'.

Dosad je imao stotinjak samostalnih i oko 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, među ostalim, na bijenalima u Veneciji, Sao Paolu, Aleksandriji.

Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture, a djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima. Njegov cjelokupni atelier, s više od šest tisuća radova, otkupljen je prije šest godina i trajno izložen u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Izložba u Galeriji Forum bit će otvorena do 20. srpnja.