IZLOŽBA

Balkan iz ugla fotografa

22.05.2013 u 13:39

  • +18

U oku fotografa s Balkana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Documenta

Bionic
Reading

Izložba 'Iz ugla fotografa s Balkana' koja donosi radove petnaestero fotografa iz Jugoistočne Europe te za cilj ima uklanjanje predrasuda i poticanje novih pogleda na tu regiju održava se u Galeriji Karas do 24. svibnja

World press photo, Robert Bosch Stiftung i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću organizirali su zagrebačko predstavljanje izložbe SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa s Balkana.

Izložba predstavlja radove petnaestero talentiranih fotografa iz Jugoistočne Europe, odabranih za sudjelovanje na master klasi za profesionalne fotografe, koju su tijekom 2010. godine pokrenuli Organizacija World Press Photo i njemačka Fondacija Robert Bosch Stiftung.

Od fotografa se tražilo da naprave i foto-priče o aktualnom stanju u svojoj regiji, svojevrsni foto zapis o životu na Balkanu tijekom 2010. i 2011. godine.

Cilj projekta je bio prikazati jednu novu lokalnu i regionalnu stvarnost te potaknuti 'nove poglede' na Jugoistočnu Europu. Kao ljudi koji dolaze upravo iz te regije, fotografi su radili unutar nekoliko supkultura, ne bi li prenijeli nova saznanja i potaknuli svježa razmišljanja o prostoru gdje su stereotipi jedna sasvim uobičajena pojava.


Izložba je bila povod i za dodatna događanja u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, te je tako u Galeriji Karas organizirana diskusija na temu 'Umjetnički doprinos izgradnji povjerenja'. Na diskusiji koju je moderirala Sandra Vitaljić, predavačica na Odsjeku snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, govorili su fotografi Ana Opalić (Hrvatska), Armend Nimanni (Kosovo) i Danko Stjepanović (Hrvatska).

Izložba se može razgledati do 24. svibnja.

Više informacija o projektu dostupno je na internetskim stranicama.