PLAN ZA SUBOTU

Besplatne izložbe i radionice na Međunarodni dan muzeja

16.05.2013 u 14:26

Bionic
Reading

Pod temom 'Muzej (memorija+kreativnost) = društvena promjena' u subotu, 18. svibnja, stotinjak muzeja diljem Hrvatske obilježit će Međunarodni dan muzeja, a u njih pedesetak u povodu Europske noći muzeja vrata će građanima biti otvorena do kasno u noć

Na predloženu temu Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) hrvatski muzeji priključili su se obilježavanju tog dana nizom interaktivnih i multimedijalnih programa, izložbama, predavanjima, radionicama, igraonicama, koncertima, kazališnim predstavama.

Tema otvara niz mogućnosti muzealcima za nova čitanja i interpretacije te da, unatoč krizi, na vidjelo izađe njihov pravi kreativni potencijal, ustvrdila je tajnica ICOM-a Hrvatska Željka Jelavić na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima voditeljice Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost pri Ministarstvu kulture Eve Brunović, pripremljeni programi svjedoče o muzejima kao interdisciplinarnim središtima koji se, uz svoju osnovnu funkciju čuvanja i prezentacije građe, prilagođavaju suvremenom vremenu te doprinose društvenim promjenama.

Iz bogatog programa izdvaja se izložba 'Vruća juha' Muzeja grada Koprivnice, koja govori o omladinskoj kulturnoj sceni toga grada od 1971. do sredine osamdesetih godina, a to će vrijeme oživjeti mnoge fotografije raznih događanja, predmeti tog doba, modni detalji, sjećanja, pa i atmosfera disko kluba.


U organizaciji Gradskog muzeja Sisak uprizorit će se povijesni 'Bojevi za Sisak A.D. 1593', osmišljeni s ciljem revitalizacije utvrde Starog grada. Priredit će se i srednjovjekovni sajam te tako obilježiti događaje iz 1593. kada je nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu.

U subotu će se u zagrebačkom Arheološkom muzeju obilježiti i završetak muzejske edukativne akcije 'Muzejske pričalice', u kojoj je u proteklih mjesec dana sudjelovalo 77 institucija. Cilj akcije bio je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika među djecom i mladima te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja.

Muzej za umjetnost i obrt bit će otvoren od 10 do 22 sata, a ulaz za sve posjetitelje bit će besplatan. Svakog punog sata održavat će se stručno vodstvo kroz izložbu Akvizicije Muzeja za umjetnost i obrt 2003-2013, a od 10 do 22 sata bit će otvorena kreativna radionica Gumbart u kojoj će posjetitelji, uz edukativnu izložbu o gumbima, naučiti prišiti puce. Svaki posjetitelj koji pokaže vještinu prišivanja dugmeta, dobiva diplomu i time stiče pravo sudjelovanja u izradi velike zajedničke apstraktne slike od gumba.

Galerija Klovićevi dvori radit će od 10 do 24 sata uz besplatan ulaz na izložbe 'Posljedice. Mijenjanje kulturnog pejzaža', 'Likovno djelou percepciji slijepih osoba' i 'Depeche Mode Fan Exhibition'. Pojedinačna ulaznica za odrasle za izložbu 'Picasso - Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz' moćiće se kupiti po sniženoj cijeni od 50 kuna.

Plakat ovogodišnje manifestacije Međunarodnog dana muzeja nastao je u okviru radionice Muzejskog dokumentacijskog centra i Hrvatskog dizajnerskog društva, na kojoj je odabran rad Marte Puntijar. Uz pomoć Vučedolske golubice i ptičice s loga Twittera plakat prožima materijalnu i virtualnu stvarnost, ukazujući tako na komunikaciju baštine u budućnosti s novim tehnologijama.