DUGOOČEKIVANO

Otvoren novi Muzej Akropole u Ateni

20.06.2009 u 22:15

Bionic
Reading

U nazočnosti više od tristo uglednika iz cijeloga svijeta, među kojima su bili i hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar kulture Božo Biškupić, u subotu navečer u Ateni je otvoren novi Muzej Akropole.

Domaćini, grčki predsjednik Karolos Papoulias i premijer Kostas Karamanlis ugostili su trideset predsjednika i premijera iz cijeloga svijeta koji su nazočili spektaklu koji je u Grčkoj događaj godine. Na otvorenju je bio nazočan i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Prema zamisli Meline Merkouri, bivše ministrice kulture Grčke, arhitektonski oblik Muzeja i glavne galerije na vrhu koja gleda prema Akropoli, određen je arhitekturom i dekoracijom antičkog Partenona, hrama božice Atene na Svetoj stijeni.

Goleme staklene stijene propuštaju prirodno svjetlo do prizemlja, a unutar betonskog omotača na svim su katovima neprimjetno uklopljeni uredi, servisni prostori i elektromehaničke instalacije. U prizemlju je staklena podnica kroz koju se mogu vidjeti arheološke iskopine ispod same građevine. Ti su nalazi djelomično odredili i "kroj" temelja muzeja.

U Muzeju Akropole izloženi su nalazi s Akropole u rasponu od prethistorijskih razdoblja, te kroz arhajsko, klasično, helenističko i rimsko razdoblje do kasne antike.

Nakon oslobađanja od turske vlasti, neposredno po utemeljenju grčke države, sagrađen je muzej na Akropoli kako bi se preostali spomenici mogli zaštititi i izložiti. Taj tzv. "Mali muzej" ipak nije bio dovoljan, mnoštvo posjetitelja jedva se kretalo kroz muzej i uz remek-djela u njemu.