ŽUDNJA ZA STVARNIM

Suvremena austrijska umjetnost u MSU-u

08.05.2013 u 13:14

Bionic
Reading

Suvremeni austrijski umjetnici predstavili su se u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) na izložbi 'Desiring the Real. Austria Contemporary' (Žudnja za stvarnim. Izložba suvremenih austrijskih umjetnika), koju je otvorio zamjenik hrvatske ministrice kulture, Berislav Šipuš

Pozvao je posjetitelje da pogledaju tu, kako je rekao, provokativnu izložbu priređenu netom pred ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Šipuš je istaknuo dobru austrijsko-hrvatsku kulturnu suradnju što potvrđuje i izložba u MSU 22-oje mladih austrijskih umjetnika i umjetnika srednje generacije. Zamjenik ministrice kulture najavio je i intenziviranje suradnje, ne želeći otkriti o čemu je riječ, kako ne bi izostalo iznenađenje.

Izložbu 'Desiring the Real. Austria Contemporary' je organizirao Odjel za međunarodna pitanja i kulturu austrijskoga Saveznog ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, a posjetitelji mogu razgledati djela umjetnica i umjetnika koja su proteklih godina kupljena za umjetničku zbirku toga saveznog ministarstva, te upotpunjena posuđenim djelima.

Hanspeter Huber, voditelj Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju u austrijskom Ministarstvu obrazovanja, umjetnosti i kulture, istaknuo je kako Austrija baštini šest desetljeća dugu tradiciju otkupljivanja djela mladih umjetnika. Tematski okvir ove izložbe je čežnja i žudnja, kao pokretačka sila za stvarnošću koja je, pak, građa iz koje nastaje umjetnost, tj. traganje umjetnika koji slikom, riječima, instalacijama i filmovima pokušavaju proniknuti u bit naše egzistencije.

Kustosica izložbe Karin Zimmer također je ukazala na tu čežnju umjetnika koji si postavljaju pitanje 'što je to istina o vremenu u kojemu živimo' te smatra kako bi bilo lijepo kada bismo mogli, razgledavajući izložbu, naslutiti kamo to ide naše društvo.

Podsjetila je kako izložba od travnja prošle godine obilazi različite države, a prve njezine postaje bile su Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu, nekoliko muzeja u meksičkim gradovima te na Kubi, a predviđene sljedeće postaje su Italija, Makedonija, Turska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Rusija i Latvija.

Potankosti o izložbi, što će biti otvorena do 16. lipnja, novinari su imali priliku saznati na konferenciju održanoj prije svečanosti otvorenja, na kojoj su o svojim radovima govorili šestoro umjetnika koji su nazočili i otvorenju - Iris Andraschek, Ulrike Königshofer, Hubert Lobnig, Siggi Hofer, David Moises i Hannes Zebedin.

Osim spomenutih umjetnika u MSU-u izlažu i Catrin Bolt, Adriana Czernin, Josef Dabernig, Judith Fegerl, Rainer Gamsjäger, Michael Goldgruber, Nilbar Güres, Maria Hahnenkamp, Michael Höpfner, Franz Kapfer, Leopold Kessler, Bele Marx, Anna Mitterer, Bernd Oppl, Margherita Spiluttini i Esther Stocker,

Među uzvanicima izložbe bili su i austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm, direktor Austrijskoga kulturnog foruma Georg Christian Lack i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić.

260224,260035,259698,259087