tportal.hr

Zagreb
+16
Osijek
+17
Pula
+17
Rijeka
+18
Zadar
+18
Split
+17
Dubrovnik
+14

ČIŠĆENJE POVIJESNIH ISTINA

Makedonci bi preimenovali povijesne epohe

Makedonski povjesničari iznijeli su nove teze o povijesti makedonskog naroda, a revidiranjem historijskih činjenica žele se bolje pozicionirati u odnosu na Grčku, s kojom su u sporu oko imena svoje države

Datum objave:
17.6.2009 12:40

Zadnja izmjena:
17.6.2009 12:58

Porijeklo makedonskog naroda došlo je na kušnju – u toj zemlji aktualna je rasprava o sastavu stanovništva na prostoru današnje Makedonije u 6. stoljeću, a pitanje je je li bilo više antičkih Makedonaca ili Slavena.

Kontroverznu raspravu otvorilo je objavljivanje knjige 'Povijest makedonskog naroda' ('Historija na makedonskiot narod') koju je nedavno izdao i promovirao Institut za nacionalnu povijest. To izdanje donijelo je dvije značajne sadržajne promjene u odnosu na knjigu 'Povijest makedonskog naroda' objavljenu prije devet godina. Promijenjena je i ekipa stručnjaka koji su radili na povijesti naroda unazad devet godina, prenosi makedonski list Dnevnik.

Povjesničar Mitko Panov zastupa u knjizi novu tezu da su današnji Makedonci mješavina antičkih Makedonaca i Slavena, pri čemu je dominantan taj antički dio, a to potkrepljuje argumentom da naseljavanje Slavena na makedonske prostore nije bilo masovno i nije znatno promijenilo sastav stanovništva.

Suprotno tome, prije devet godina povjesničar Branko Panov, inače Mitkov otac, istaknuo je tezu da su doseljenjem Slavena u Makedoniju oni postali dominantna etnička skupina i tako se Makedonija pretvorila u slavensku zemlju.

Za drugi momenat ovih povijesnih otkrića zaslužna je povjesničarka Aneta Šukarova koja je povodom novoobjavljene knjige predložila da se epoha u kojoj je živio Aleksandar Makedonski sada preimenuje u 'aleksandrizam' umjesto dosadašnjeg helenizma.

O tezi o porijeklu Makedonaca povjesničar Nikola Žežov sa skopskog Filozofskog fakulteta rekao je da ne vodi nikuda, jer nitko ne može na temelju brojki koliko je bilo pripadnika koje etničke skupine danas govoriti kakav je makedonski narod.

'Nema čistog naroda i vara se onaj tko misli da su makedonski korijeni isključivo potekli od Slavena, odnosno antičkog etnosa', zaključuje Žežov.

Cijela ova revizija povijesti u Makedoniji zbiva se paralelno s preimenovanjima ulica, koje dobivaju imena osoba iz antike, podizanjem spomenika osobama iz antike i slično, a sve to dobro koordinira tamošnja vladajuća kolacija, konzervativni desno orijentirani VMRO-DPMNE. Međunarodna zajednica već je kritizirala takvo revidiranje povijesti, tumačeći da se ono zbiva u kontekstu pregovora Makedonije s Grčkom o imenu države.


Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr