PILOT PROGRAM

Ruksak (pun) kulture približit će umjetnost školarcima

03.04.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavili su pilot program Ruksak (pun) kulture, nacionalni dopunski program podrške kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama vezanom uz umjetnost i kulturu, koji će u obrazovnim ustanovama provoditi književnici, likovni, kazališni, glazbeni i plesni umjetnici

Ruksak (pun) kulture zajednička je inicijativa Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Riječ je o nacionalnom dopunskom programu podrške kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, vezanom uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

Program je namijenjen djeci od tri godine i učenicima od šest do 18 godina, a omogućit će dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture te općenito senzibiliziranje djece i mladih za područja umjetnosti i kulture.

Tijekom svoga razvoja on će se prilagođavati potrebama županija i jedinica lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dat će temeljne preporuke o provođenju programa.

U prvoj fazi Ruksak je namijenjen vrtićima i školama koji su udaljeniji od gradskih središta i kojima su kulturni i umjetnički programi manje dostupni, te je započeo u Gimnaziji Nova Gradiška gdje su ga predstavili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Prva radionica u Ruksaku, namijenjena učenicima i nastavnicima, zove se 'Izgradnja zajednice ritmom i zvukom', a vodi je Branko Trajkov, profesionalni glazbenik bubnjar i udaraljkaš, član rock grupe Zabranjeno pušenje.