ZAHTJEV ZA POVRATOM

Egipat će dokazati krađu biste Nefertiti

15.06.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Egipat će dokazati da je bista Nefertiti, remek-djelo faraonske umjetnosti, za čije se vlasništvo bore Kairo i Berlin gdje se bista čuva, ilegalno napustila zemlju, kazao je direktor egipatskih starina Zahi Hawass

'Još uvijek skupljamo informacije, ali mislimo da ćemo ih uskoro imati dovoljno kako bismo podnijeli službeni zahtjev za povrat biste iz Neues Museuma u Berlinu', kazao je Zahi Hawass dnevniku Tagesspiegel.

Egipat je prvi put tridesetih godina zatražio povrat biste stare 3.400 godina, što su njemačke vlade jedna za drugom odbijale.

'Čini se da nema dokumenata koji formalno dokazuju da je Nefertiti napustila Egipat legalno i etički neupitno. Mislim da imamo dobre argumente za povrat', dodao je on.

Zahi Hawass zaprijetio je da neće surađivati s Neues Museumom u Berlinu, koji bi trebao izložiti bistu na otvorenju u listopadu, dok se problem ne riješi.

'Ono što nam je ukradeno mora nam se vratiti, a to uključuje pet djela koja su jedinstvena u našoj kulturi. Nefertiti je jedno od njih', kazao je Hawass.

Britanski dnevnik izvijestio je u veljači da njemački arhivski dokument pokazuje da je početkom 20. stoljeća slavni njemački arheolog Ludwig Borchardt prevario egipatskog dužnosnika kako bi bistu mogao dopremiti u Njemačku.