IZLOŽBA U GLIPTOTECI

Boris Bućan izložio 130 dosad nepokazanih radova

14.03.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Akademik Boris Bućan predstavio je novi ciklus slika nastalih tijekom prošle i ove godine na izložbi što je otvorena večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Pod nazivom "Stakleni ljudi" 'krije se' tako 130 umjetnikovih slika po izboru akademkinje Vere Horvat Pintarić, koja je i autorica likovnoga postava. Riječ je o novim i do sada neizloženim umjetnikovim radovima.

Likovni umjetnik, slikar i grafički dizajner Boris Bućan rođen je 15. ožujka 1947. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost. Redoviti član HAZU-a je od 2006. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu i izuzetno je cijenjen zbog osebujnoga pristupa oblikovanju plakata, a njegova djela se nalaze u uglednim svjetskim muzejima i galerijama (New York, Muenchen, Essen, Melbourne).

Akademik Bućan izlagao je na više od 70 samostalnih izložaba (Ljubljana, Edinburgh, Venecija, Sarajevo, Shanghai, Ankara, Zagreb, Melbourne, New Jersey, Copenhagen, Adelaide, Jerusalem, Dordrecht, Wiesbaden, Berlin, Osijek, Našice, Rijeka), te sudjelovao na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskoga dizajnerskog društva 2006. godine.

Akademik Bućan imao je nedavno dvije relevantne izložbe u respektabilnim galerijskim prostorima u Parizu u sklopu projekta "Croatie, le voici", u galeriji "Purgatoire" te izložbu plakata u "Le Lieu du Design" na kojoj je bio izložen i Bućanov poznati plakat "Žar ptica" koji je bio i na naslovnici izložbe "100 godina europskog plakata" u Victoria&Albert muzeju u Londonu.

Posjetitelji mogu izložbu u Gliptoteci HAZU razgledati do 7. travnja ove godine.