tportal.hr

Zagreb
+7
Osijek
+5
Pula
+9
Rijeka
+10
Zadar
+10
Split
+11
Dubrovnik
+9

RAVNATELJ VIROVITIČKOG KAZALIŠTA

Miran Hajoš primio odličje Reda Danice hrvatske

U ime predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, njegov izaslanik Nenad Stazić uručio je odličje Hajošu, čestitajući mu na ostvarenim rezultatima i uspješnom dvadesetogodišnjem ravnateljskom radu

Datum objave:
9.2.2013 16:52

Zadnja izmjena:
9.2.2013 17:51

U tom razdoblju su virovitički glumci i njihove predstave ostvarili brojne uspjehe te danas virovitičko kazalište u Hrvatskoj ima istaknut značaj.

'Odličje mi puno znači. Kao prvo, to je potvrda nečijeg uspješnog rada, ne samo mog, već i svih djelatnika virovitičkog kazališta. Priznanje znači da ulaziš u plejadu hrvatskih velikana kulture i to je, zapravo, najveća nagrada. Napravili smo respektabilno kazalište koje, bez ikakve lažne skromnosti, ima zbog čega biti zapaženo u Hrvatskoj. Tijekom sezone predstave nam pogleda oko 40 tisuća posjetitelja, od čega 20 tisuća samo u Virovitici', kazao je Miran Hajoš koji je na položaj vodećeg čovjeka ove kuće došao u veljači 1993. Bio je tada najmlađi ravnatelj kazališta u Hrvatskoj.

Vinco GazdikMiran Hajoš Od tada su se nizali uspjesi, virovitički su glumci osvojili brojne nagrade, ostvarili zapažene nastupe u zemlji, ali i svijetu – Makedoniji, Armeniji, Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji. Iza Hajoševa rada dva su društveno politička režima – ni u jednom svoj uspjeh, reći će, nije postigao vezujući se uz politiku.

Počeci kazališnog života u Virovitici sežu u sam početak dvadesetog stoljeća, kada su, početkom veljače 1900. godine u gostionici 'Grčić', uz koncert Tamburaškog društva 'Sloga', virovitički glumci odigrali šalu 'Sluge muzikanti'. Od 1945, kada je tadašnja kazališna družina odigrala Nušićevu 'Kijavicu', virovitičko kazalište bilježi više od šest desetljeća neprekidnog profesionalnog rada. Prema nekim podacima, Virovitici je ovo godina sa 10 tisuća odigranih predstava.

Virovitički kazališni susreti (VIRKAS) održavaju se deveti put i sinoć su otvoreni dramom Tennesseeja Williamsa – 'Mačka na vrućem limenom krovu' iz 1955. Prva je to od ukupno 27 kazališnih predstava koliko će ih, u sklopu programa do 3. ožujka, biti odigrano u Virovitici, Slatini, Orahovici, Pitomači, Suhopolju i Voćinu.

U početku je VIRKAS trebao biti obljetnica proslave šezdesete obljetnice profesionalnog kazališta u Virovitici, ali se na zahtjev publike pretvorio u višednevnu kazališnu manifestaciju. Na njemu će ove godine, osim iz Hrvatske, sudjelovati glumci iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tako će u goste doći Slovensko ljudsko gledališće iz Celja, Teatar Kabare iz Tuzle, Knjažavačko srpski teatar iz Kragujevca te Pozorište Radmilović iz Srbije.

Iz Hrvatske će, uz virovitičko, nastupiti Dramsko kazalište Gavella i HNK Šibenik, Kerekesh teatar, Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, Teatar Exit, Glumačka družina Histrion, Kazališna družina Pinklec, Satiričko kazalište Kerempuh i ostali. Organizatori očekuju više od 7000 gledatelja.

242389,242343,242272,242267

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

  • Nijedan rat nije čist kao suza

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr