'GENIJALNI UMJETNIK'

Beč oduševljen retrospektivom Toma Gotovca

01.02.2013 u 11:00

Bionic
Reading

U Beču je 30. siječnja otvorena velika retrospektivna izložba Toma Gotovca u Galerie Michaela Stock. Der Standard je objavio prikaz izložbe u kojemu se hvali Gotovčen avangardni umjetnički rad i smisao za humor

Ako je vjerovati kritičarki Der Standarda Christi Benzer, najbolja stvar u vezi s velikom izložbom 'Goli muškarci', koja je izazvala kontroverze u austrijskoj javnosti, jest rad velikog hrvatskog umjetnika Toma Gotovca, odnosno 'njegova genijalna interpretacija pornočasopisa (fotoserija iz 2002) u kojoj je bez stida predstavio ostarjelo muško tijelo'. Sada je pak pokojni Gotovac dobio svoju prvu retrospektivnu izložbu u Beču, koja se može vidjeti u Galerie Michaela Stock od 30. siječnja do 9. ožujka te pohvale tamošnje umjetničke kritike.

'Gotovac je oduvijek svoju golotinju koristio za prosvjećivanje društva', što se vidi na radovima prikazanim na izložbi, koja obuhvaća radove iz šezdesetih, ali i novijeg datuma. Naročito je pohvaljena Gotovčeva 'demontaža muških mitova', poput rada 'Speak quietly, but alyways hold a stick by your leg' na kojem umjetnik među zubima drži drvenu palicu, a na penisu ima ružičasti, majušni srp i čekić, 'čime podriva pozu agresije'.

Na izložbi se prikazuju i filmovi Toma Gotovca, 'eksperimenti vrijedi pozornosti, koji se mogu usporediti s djelima Hollisa Framptona', piše Der Standard, te za kraj napominje i da je Gotovac izvršio veliki utjecaj na mlade hrvatske umjetnike.