MARINA VICULIN

Picasso u Klovićeve dolazi u ožujku

30.01.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Izložba Picassovih djela u Galeriji Klovićevi dvori, koja će stajati nešto više od 9 milijuna kuna, bit će otvorena 23. ožujka, a otvorenje, najavljeno za 14. veljače, odgođeno je zbog sigurnosnih i muzejskih razloga, izjavila je ravnateljica Galerije naglasivši da sve pripreme traju normalno

Otvorenje izložbe prebačeno je na 23. ožujka iz sigurnosnih i muzejskih razloga u skladu sa željom konzervatorice Nacionalnog muzeja Picasso u Parizu Claire Bergaut i predstavnice ministarstva kulture Dominique Buffin koje su, vidjevši prostor, zaključile da bi za izložbu bilo bolje da bude postavljena na drugom, a ne na prvom katu Galerije, objasnila je Marina Viculin, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori.

S obzirom na to, mora se pričekati zatvaranje izložbe'Refleksije vremena' koja je sada postavljena u tom prostoru, a to Galeriji, kako je rekla Viculin, daje i dodatno vrijeme za organizaciju Picassove izložbe.

Sve pripreme za izložbu teku normalno i jako dobro napreduju, naglasila je Viculin dodavši kako Galerija 'neće odustati'.

Što se tiče financijske konstrukcije, ona se uvijek zatvara do zadnjeg trenutka, rekla je. Izložba će, objasnila je Viculin, nakon smanjenja autorskoga honorara za postav izložbe i drugih troškova, stajati nešto više od 9 milijuna kuna, od čega će dva milijuna osigurati Ministarstvo kulture, dva milijuna Grad Zagreb, dio će osigurati sponzori, a dio će osigurati prihod od ulaznica. Prema prvom troškovniku izložba je trebala stajati 14 milijuna kuna.

Izložba koja će biti postavljena u Zagrebu jedna je od dvije koje su sada na turneji diljem svijeta, a sva djela trebaju se vratiti u pariški muzej do kraja lipnja jer se on nakon obnove ponovno otvara u rujnu. To je ujedno zadnja prilika da se ta djela vide izvan matičnoga muzeja jer ga ona nakon povratka više neće napuštati.

Izložba će obuhvatiti 56 slika i skulptura iz svih faza njegova stvaralaštva, plava, ružičasta, kubistička i klasična, a predstavit će se i neka od njegovih djela s elementima primitivističkog i ekspresionističkog slikarstva.

Predsjednik Upravnoga vijeća Galerije Klovićevi dvori i predsjednik Odbora za kulturu zagrebačke Gradske skupštine Zvonko Maković u HRT-ovoj emisiji 'Tema dana' postavio je pitanje održavanja te izložbe rekavši kako se 'već mjesecima najavljuje fantomska izložba Picassovih remek-djela ne spominjući koliko ta izložba košta' te da ravnateljica Galerije o tome nije informirala Upravno vijeće.

U istoj emisiji zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je kako 'troškovi za izložbu jesu veliki' i dodao da se 'traži rješenje koje bi tu veliku cijenu moglo rastegnuti na puno više partnera'.