VODIČ KROZ IZLOŽBE

Od Picassa i Caravaggia do lekcije iz apotekarstva

31.01.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon što se Noć muzeja i ove godine pokazala kao iznimno posjećeno kulturno događanje, za vas smo izdvojili po nama najzanimljivije izložbe koje domaći muzeji pripremaju narednih mjeseci. Ljubitelji likovne umjetnosti imat će prilike razgledati djela jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Pabla Picassa, a na svoje će doći i poklonici povijesti i farmaceutske industrije

T-HTnagrada@msu.hr

I ove godine nezaobilazan događaj za ljubitelje suvremene umjetnosti je izložba T-HTnagrada@msu.hr. Šestu godinu za redom Muzej suvremene umjetnosti i T-Hrvatski Telekom donose pregled najboljeg od suvremenog stvaralaštva. Izložba 38 odabranih radova koji su u utrci za nagrade održat će se od 22. veljače do 24. ožujka, a nagrade će biti dodijeljene u subotu, 23. ožujka.

 

Svakako najzanimljiviji događaj prvog dijela 2013. je 'Picasso: remek-djela iz Musee National Picasso u Parizu', dosad najveća i najznačajnija izložba djela Pabla Picassa postavljena u ovom dijelu Europe, koju priprema galerija Klovićevi dvori.

Iako je prema najavama trebala biti otvorena u veljači, otvorenje izložbe koja će bez dileme izazvati veliki interes javnosti pomaknuto je za 23. ožujka. U gornjogradskoj galeriji bit će izloženo 56 slika i skulptura iz stalnog postava muzeja u izboru direktorice muzeja Anne Baldassari, a obuhvaćat će sve faze Picassova izrazito plodnog stvaralaštva uz fotografije i dokumentarni film o slikarovom životu. Izložba će trajati do 7. srpnja.

U istoj galeriji upravo traje retrospektivna izložba Waltera Neugebauera, na kojoj je predstavljen cjelokupan presjek bogatog stvaralaštva tog majstora stripa, karikature, ilustracije i crtanoga filma, a sve do 10. ožujka moći će se razgledati i zanimljiva izložba 'Refleksije vremena', koja kroz skoro pet stotina izložaka predstavlja povijesno razdoblje od 1945. do 1955, preko vremena obnove i izgradnje, radnih akcija, do Tita i njegove karizme.

Zbivanje po ukusu zaljubljenika u povijest, farmaciju i znanost donosi Muzej grada Zagreba.

Studijska izložba 'Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije' javnosti će predstaviti tajne ljekarništva kakvo je bilo nekad, te kroz njega i čitav socijalni i kulturni razvoj grada. Posjetitelji će se imati prilike upoznati s predmetima vezanim uz ljekarništvo i povijest farmacije, prisjetiti se najstarijih poznatih ljekarni te ljekarnika koji su uživali razne povlastice, kao i njihovih proizvoda. Izložba će biti otvorena krajem veljače.

Nakon 'Nule iz vladanja' Mladena Stilinovića, Muzej suvremene umjetnosti u travnju donosi izložbu doajena hrvatske suvremene umjetnosti Josipa Vanište (1924), jednog od osnivača kultne umjetničke skupine Gorgona (1959-1961).

U povodu ulaska Hrvatske u EU u lipnju će se otvoriti izložba ‘Transparentna ljepota: staklo u zbirkama hrvatskih muzeja‘ u kojoj sudjeluju tri zagrebačka muzeja: Arheološki muzej, Muzej za umjetnost i obrt i Muzej Mimara.

U Muzeju Mimara bit će postavljena izložba ‘Transparentna ljepota – fundusi u nastajanju’. Na izložbi će biti prezentirana djela Kažimira Hraste, Kuzme Kovačića, Dražena Trogrlića, Antuna Vrlića, Jeronima Tišljara i drugih suvremenih umjetnika koji su svoj umjetnički izričaj ostvarili (i) u staklu.

Izložbe u Arheološkom muzeju i u Muzeju za umjetnost i obrt okupit će djela nastala od vremena prije nove ere pa sve do 20. stoljeća.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka

Na izložbenom meniju MMSU-a u Rijeci odnedavno je Međunarodna izložba crteža koja donosi djela 39 vrsnih crtača, među kojima su: E. Pignon, N. Devereux, J. Zonder, M. Carrasquer, R. Lanzarini, M. Oosterbaan, J. Zanki, Z. Keser, T. Buntak i drugi. Istovremeno u Malom salonu mogu se vidjeti crteži Vladimira Veličkovića, Davora Vrankića i Tomislava Čeranića koji su, kao selektori, vršili i odabir radova za skupnu izložbu.

U svibnju će biti predstavljen projekt Spajalicaumjetnost u javnom prostoru koji će umjetnost prenijeti na ulice, bliže i dalje susjedstvo MMSU-a, te ljude pozvati na 'spoj'. Riječ je o sedmodnevnom zbivanju koje se razvija kroz seriju umjetničkih intervencija, performansa i razgovora, a kroz radove će ispipati i potencijalno smanjiti zidove između pojedinca i institucija.

Kad je o Muzeju za umjetnost i obrt riječ (MUO), nikako ne treba zaobići nedavno otvorenu atraktivnu izložbu 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa'. Izložba je tijekom listopada i studenoga prošle godine bila predstavljena u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj – 'Croatie la voici', a donosi djela hrvatskih fotografa koja je odabrao svjetski poznati umjetnički i modni fotograf Peter Knapp.

U Knappovom izboru našle su se fotografije Toše Dapca, Đure Janekovića, Savke Pavić i drugih, a izložba se može se razgledati do 3. ožujka.

Krajem veljače MUO donosi izložbu Gordane Drinković 'Staklo, moje drugo tijelo' koja će biti podijeljena na pet cjelina: Čaše, Staklo, Moje Drugo Tijelo, Stol blagostanja, Stakleni gradovi i Opa art – Made In Croatia.

Početkom lipnja u MUO izložit će se remek-djelo talijanskog slikara Caravaggia, ‘Večera u Emausu’, koja se čuva Pinakoteci Brera u Milanu, a koje će Italija za tu prigodu posuditi Hrvatskoj kao dobrodošlicu za ulazak u Europsku uniju, doznaje se danas u MUO-u, koji je proteklih dana dobio potvrdu o dolasku te slike.

U Umjetničkom paviljonu u tijeku je izložba 'Praška četvorica' koja okuplja najznačajnija djela hrvatskih modernih slikara školovanih u Pragu - Trepšea, Gecana, Uzelca i Varlaja - te će ostati otvorena sve do sredine ožujka.

Bez brige mogu biti svi roditelji čiji mališani još nisu posjetili 'Svijet igračaka' u Etnografskom muzeju, jer će ta izložba na kojoj se mogu vidjeti neke od tradicijskih igračaka od drveta, keramike i šiblja ostati otvorena sve do kraja svibnja.

Prije tradicionalne ljetne stanke u lipnju, Zagreb bi prema najavama trebao postati bogatiji za još jedan muzej - Muzej automobila Ferdinand Budicki. Na više od 1.500 četvornih metara u Ulici kneza Ljudevita Posavskog Muzej će svjedočiti o povijesti automobilizma u Hrvatskoj od 1898. do 1990. te izlagati oldtajmere, motore, fotografije i svu tematski sličnu građu.