SPLITSKA NOĆ MUZEJA

Patchwork, Lipovčev atelje i antička erotika

26.01.2013 u 12:19

Bionic
Reading

Splitska Noć muzeja osim već uobičajene ponude besplatnog posjeta gradskim muzejima, ove godine donijela je još nekoliko novosti i osvježenja u kulturnoj ponudi

Noć muzeja u Splitu već se dokazala kao masovna i kvalitetna kulturna manifestacija, a ove godine vrijedi izdvojiti nekoliko novih inicijativa i projekata. Kvalitetom, opsegom i dimenzijama velika i za građanstvo možda najzanimljivija izložba ove godine otvorena je u Etnografskom muzeju. Na izložbi pod naslovom 'Krpa, krpa, krpica...: s patchwork prekrivačima preko Amerike do Dalmacije' svoje radove su predstavile članice udruge Niti koje izrađuju razne tekstilne rukotvorine. Autorica izložbe na kojoj su u fokusu bili prekrivači za krevete je Ida Jakšić, a prezentirane kreacije privukle su veliki interes građanstva.

Veliki odjek i interes izazvao je organizirani besplatan obilazak Dioklecijanovih podruma. Akciju je organizirala Udruga turističkih vodiča Split (UTVS) i članovi udruge su za građane cijelu večer svakog punog sata započinjali novi obilazak podruma, najbolje očuvanog dijela Dioklecijanove palače. Ta akcija je dio šire akcije udruge vodiča UTVS koja u prosincu i siječnju građanstvu i splitskim osnovcima poklanja besplatna vođenja po Dioklecijanovoj palači.

U Muzeju grada građani su uz stalni postav mogli pogledati i izložbu o caru Dioklecijanu i carici Priski. Galerija Meštrović je također imala kvalitetan program te mogućnost razgleda stalnog postava i izložbu kolekcije kipara Branka Ružića. Posebno je predstavljen i veliki projekt 'Izložba Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija', koju su Muzeji Ivana Meštrovića u suradnji s Musée Rodin iz Pariza priredili u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj. Održana je i serija predavanja i projekcija uz veliki interes građanstva.

Splitski Arheološki muzej uz stalni postav ponudio je i izložbu o erotici u antičkim vremenima, što se zapravo dobro uklopilo u aktualne polemike i žučne rasprave o zdravstvenom i seksualnom odgoju. Izložba je predstavila sasvim drugačiji, puno opušteniji i otvoreniji pristup i pogled na erotiku i seks kakav se njegovao u antičkim civilizacijama. Autorica projekta 'Figurae Veneris' je arheologinja Jelena Jovanović, a najviše eksponata su falusi-privjesci od bronce i jantara.

Ove godine u projekt Noći muzeja uključio se i Atelje Lipovac. Nasljednici Vaska Lipovca koji skrbe o baštini umjetnika otvorili su atelje i za ovogodišnje izdanje Noći muzeja, a uz druženje i razgled eksponata organizirana je projekcija dokumentarnog filma 'Između kista i dlijeta'. Na kraju ugodne večeri održan je i koncert grupe New Gondoliers, a domaćini su bili ugodno iznenađeni interesom i brojem posjetitelja ateljea, što je ponovo stavilo u prvi plan neadekvatnost prostora za prezentaciju ostavštine velikog umjetnika. Još jedan atelje, Studio Naranča, bio je otvoren za građanstvo s postavom izložbe Ede Murtića pod naslovom 'Nova apstrakcija'.

Te nove inicijative, uz već uobičajeno dobar odaziv građanstva na ovu kulturnu manifestaciju, novi su kvalitet Noći muzeja, pa je na određeni način već trasiran mogući pravac razvoja najvažnijeg muzejskog događaja iduće godine.