IZLOŽBE, KONCERTI, RADIONICE

Pogledajte kako su Zagrepčani proveli Noć muzeja

26.01.2013 u 00:07

Bionic
Reading

Baš kao što su najave i nagoviještale, osma Noć muzeja, održana u gradovima diljem Hrvatske, brojne je posjetitelje namamila u razgledavanje izložbi i sudjelovanje u šarolikim programima. Donosimo djelić atmosfere iz zagrebačkih muzeja

Osmo izdanje Noći muzeja dokazalo je da interes za taj kulturni događaj iz godine u godinu raste, a sukladno tome povećava se i broj programa koje muzeji pripremaju.

Ove godine u Noći je sudjelovalo više od 200 muzeja i galerija, a posjetitelje u obilasku nisu spriječile ni niske temperature.

Osim atraktivnih izložbi među kojima bismo izdvojili 'Prašku četvoricu' - Trepše, Gecan, Uzelac i Varlaj u Umjetničkom paviljonu, povijesnu izložbu 'Refleksije vremena - 1945. do 1955.' posvećenu životu Josipa Broza Tita i razdoblju socijalizma neposredno nakon Drugog svjetskog rata, interesantnu izložbu 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' u Muzeju za umjetnost i obrt, posjetitelji su imali prilike sudjelovati u raznim radionicama, glazbenim nastupima i prezentacijama.

U Etnografskom muzeju održan je program po mjeri mališana. U sklopu izložbe 'Svijet igračaka' na kojoj se mogu vidjeti neke od tradicijskih igračaka od drveta, keramike te dječji namještaj i dječja prijevozna sredstva, majstori iz Hrvatskog zagorja prezentirali su izradu tih predmeta i prodavali ih po promotivnim cijenama.

Posjetitelji Muzeja grada Zagreba imali su prilike saznati kako nastaju ljekoviti pripravci te naučiti sve o dobivanju ljekovitih pripravaka, čajeva i tinktura kroz demonstracije studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Ta je prezentacija ujedno najavila izložbu 'Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije' koja se otvara u drugoj polovini veljače.

Brojne je posjetitelje privukla i nedavno otvorena izložba 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt koja je, u sklopu festivala Croatie, la voici bila postavljena u Parizu.

Više o atmosferi koja je tijekom Noći muzeja vladala u Zagrebu doznajte u video prilogu.