UMJETNIČKI PAVILJON

Otvorena izložba 'Praška četvorica'

19.01.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Velika studijska izložba slika 'Praška četvorica, Uzelac, Gecan, Varlaj, Trepše', koja s više od 100 slika, crteža i grafika tematizira najvažnije formativne godine četvorice autora koje je tijekom i nakon Prvog svjetskog rata povezao Prag, otvorena je u petak u Umjetničkom paviljonu

Praška četvorica' neformalni je naziv za generacijske prijatelje i umjetnike Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea, Vladimira Varlaja i Vilka Gecana, koje povezuje zajedničko praško iskustvo te mnoge teme, motivska i stilska ishodišta u rasponu od kubizma do ekspresionizma.

Po riječima autora koncepcije izložbe Zvonka Makovića, Prag je odigrao važnu ulogu u njihovim formativnim godinama, neposredno prije pojavljivanja na umjetničkoj sceni, no povezuje ih i odnos prema djelu Miroslava Kraljevića, čiji se status u nacionalnoj povijesti umjetnosti dobrim dijelom učvrstio iz afirmativnog stajališta koje su oni naglašavali.

Podsjetio je kako su se ti umjetnici kod nas prvi put afirmirali na Proljetnom salonu upravo u Umjetničkom paviljonu, a ovo je od dvadesetih godina prošlog stoljeća tek njihovo drugo veliko zajedničko okupljanje u istom prostoru.

Kao ključni gradovi za hrvatsku umjetnost uvijek se spominju Beč, Muenchen i Pariz, no često se zaboravlja koliko je Prag bio važan za hrvatsko slikarstvo i umjetnost, a izložba 'praške četvorice' to pokazuje, ustvrdio je Maković.

Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković smatra da će isto tako pokazati i pojedinačne doprinose umjetnika koji su djelovali u Pragu. Izložba 'Praška četvorica' jedan je od onih projekata kojima Umjetnički paviljon već desetljećima nastoji sustavno istražiti i osvijetliti najznačajnije osobe hrvatske likovne umjetnosti, dodao je.

Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rekavši da je ona ponos svih Zagrepčana koji su svojom brojnošću na otvorenju pokazuju kako znaju prepoznati istinsku umjetnost, a poželio je da se isti postav predstavi i u Pragu.

Djela za izložbu posuđena su iz Moderne galerije u Zagrebu, Grafičke zbirke NSK, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Gradskog muzeja Vukovar, Kabineta grafike HAZU, Narodnog muzeja iz Beograda te privatnih zbirki.