Kulturmiks PRIRODOSLOVNI MUZEJ

Otvorena međunarodna izložba Fossil art

  • Autor: Hina
  • 2.6.2009 9:22:41
  • 2.6.2009 9:14:40

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorena je međunarodna izložba "Fossil art" koju je osmislio svjetski poznati geolog i sedimentolog Dolf Seilacher s Geološkog instituta Sveučilišta Tuebingen u Njemačkoj.

Izložbu koja se održava u prigodi 100. obljetnice osnutka Hrvatskoga geološkog instituta otvorio je Dolf Seilacher ocijenivši kako je umjetnost fosila već odavno prepoznata.

"Primjerci pradavnoga života nezaobilazni su dijelovi prekrasno ilustriranih monografija", rekao je dodavši kako vanjski izgled i geometrija zamagljuju granicu između crteža i umjetničke konvencije.

Napomenuo je da će u svoju zbirku uvrstiti i kamen iz Benkovca u Hrvatskoj.

O značenju izložbe govorio je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti, prosvjete i športa Dražen Vikić Topić.

Izložba je ostvarena u suradnji Hrvatskoga geološkog instituta, Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Sadrži 40 izložaka i dvije bitne odrednice - prikaz znanstvenog istraživanja tragova života koje su organizmi ostavili u stijeni (ihnofosili) i drugih taloženih tekstura te istovremeno i pokušaj da se golemi odljevci začuđujućih slojnih površina prikažu kao umjetnička djela.

Do sada je predstavljena u 36 zemalja, a prije Hrvatske izložba je bila postavljena u Rumunjskoj.

U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju izložba će se moći razgledati do 31. srpnja, a od

1. do 31. kolovoza bit će postavljena u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Dolf Seilacher dobitnik je Crofordove nagrade, najcjenjenije nagrade za geoznanosti, bioznanosti, astronomiju i matematiku. Kao i kod Nobelove nagradu dobitnike bira Royal Swedish Academy of Science, a nagradu uručuje švedski kralj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više