THE UK/CROATIA EXTRA

Izložbom dizajna u Londonu najavljuje se ulazak Hrvatske u EU

09.01.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, s izvršnim direktorom British Councila, Martinom Davidsonom, 10. siječnja godine u British Councilu u Londonu otvorit će izložbu The UK/Croatia Extra/ordinaryDesignWorkshops

Izložba je rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, odnosno Helen Hamlyn Centra za dizajn pri Royal College of Art u Londonu, Hrvatskog dizajnerskog društva i Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu.

Oslanjajući se na britansku ekspertizu u dizajnu, projekt pod nazivom extra/ordinary design razvio je inkluzivni proces koji uključuje rad s organizacijama i udrugama koje zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane grupe. Sve radionice imale su isti cilj: kroz mainstream dizajn i suradnju strateški promijeniti situaciju u kojoj se ove organizacije nalaze i osnažiti njihove kreativne kapacitete u izazovnim ekonomskim vremenima.

Radionice pod vodstvom kreativne voditeljice Julije Cassim, dizajnerice i predavačice pri Royal College of Art održale su se Zagrebu i Osijeku tijekom 2011. i 2012, a uključivale su suradnju dizajnerskih timova iz Britanije s lokalnim organizacijama kao što je ZVONO, kreativni centar za mlade osobe s poteškoćama u razvoju.

Koncept radionica te njihovi rezultati osvojili su nagradu Grand Prix na festivalu dizajna Dan D u svibnju 2011, nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji koncept u profesionalnoj kategoriji u rujnu 2012. i nagradu Mreže za razvoj i kreativnost u studenom u kategoriji poticanja i razvoja tolerancije i prihvaćanja različitosti u poslovnom okruženju.

Britanska javnost imat će kroz ovu izložbu priliku vidjeti britansko-hrvatsko partnerstvo u praksi: praksi izgradnje povjerenja među ljudima, organizacijama i zemljama te razvoja vještina mladih ljudi u izazovnim ekonomskim vremenima.

Niz gostovanja i suradnji umjetnika i kulturnih institucija koji će se organizirati do 1. srpnja, dana kada Hrvatska službeno postaje članicom Europske unije, stoga najprimjernijim čini objediniti pod nazivom Welcome Croatia.