KLOVIĆEVI DVORI

Remek-djela Pabla Picassa uskoro u Zagrebu

07.01.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Za početak nove godine iz galerije Klovićevi dvori stižu odlične vijesti za sve poklonike vizualne umjetnosti. U veljači se otvara izložba slika i skulptura Pabla Picassa, jednog od najistaknutijih slikara 20. stoljeća

U galeriji Klovićevi dvori otvara se najveća ikad u ovom dijelu svijeta održana izložba slika i skulptura Pabla Picassa. Kroz 56 slika i skulptura te četrdesetak fotografija izložba će razotkriti životnu priču jednoga od najznačajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća.

'Picassove izložbe čak i danas u novome tisućljeću utječu na recentna djela suvremenih umjetnika. Njegovi radovi su aktivna tvar koja se mijenja pred očima gledatelja, ali istovremeno oni mijenjaju i onoga tko ih gleda. Utjecaj Picassovih slika, skulptura i ideja toliko je snažan da djeluju i na one koji ih ne vole, a takvi su zaista izuzetno rijetki', stoji u najavi izložbe.

U Zagrebu će biti izloženo više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje od ranih radova do posljednjih godina njegovog dugog i plodnog života.

Slike, skulpture i fotografije nanizane u kronološkom slijedu započinju sa slikom četrnaestogodišnjeg Picassa 'Čovjek s kapom' (1895) na kojoj on ispituje slikarsko nasljeđe svojih velikih španjolskih slikarskih očeva.

U sljedećem tipičnom radu plavog perioda, 'Portretu muškarca' (1902-1903), predstavlja se u sasvim drugom svjetlu, kao tužni lik podložan sudbini ukletog umjetnika.

Izložba će tako kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi pokazati bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaratelja modernizma: plavi i ružičasti period, proto-kubizam i istraživanja Afrike, amblematski radovi sintetičkog kubizma, 'klasični' period, nadrealistička faza, te kasne slike.

Izložba završava autoportretom 'Nedjelja' završenim neposredno pred smrt 1971. godine, kojim ponovno odaje počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi.

Posebnost zagrebačke izložbe bit će dio posvećen Picassovoj velikoj muzi, jednoj od ljubavi njegovog života, Hrvatici Dori Maar.

Ratne godine koje je proveo u vezi s ljepoticom, u koju se zaljubio posredstvom fotografije Mana Raya, Dorom Maar, fotografkinjom, umjetnicom, ženom srodnih političkih opredjeljenja, snažno će utjecati na Picassov život.

Ostavit će čitljiv trag u njegovoj umjetnosti te ga u našim očima nekom tajnom vezom vezati za Zagreb. Izložba će biti otvorena do 2. lipnja 2013.