CRNA KUĆA

Mjuzikl kao odgovor na zaluđenost turskim serijama

14.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Dok Hrvatsku trese groznica intriga s turskog dvora, harema te s velikih osvajanja koja su obilježila povijest ovih prostora, iz radionice domaćih autora stiže odgovor, ali ovoga puta u obliku urnebesne glazbeno-scenske komedije koja na suvremen način progovara o staroj i malo poznatoj zagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća, iz vremena velike turske prijetnje te borbi između Kaptola i Griča

Originalan hrvatski kulturni projekt 'Crna kuća – mjuzikl u boji', čiji su autori pjesnik i pisac Ladislav Prežigalo, ujedno dugogodišnji zagrebački pročelnik za gospodarstvo, te skladatelj Darko Hajsek, stiže na pozornice 1. veljače 2013. godine.

Nakon velikog uspjeha svjetski poznatog mjuzikla 'Footloose' nezavisna produkcijska kuća B GLAD Produkcija započela je rad na novom kazališnom spektaklu koji će biti praizveden u obnovljenom kinu Studentskoga centra u Zagrebu.

Probe za ovaj mjuzikl već su počele pod ravnanjem redatelja i koreografa Igora Barberića, iza kojega su uspješnice poput 'Chicaga', 'Briljantina', 'Jadnika', 'Kose' te 'Footloosea', za koji je ove godine primio i prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta.

Dramaturgiju mjuzikla potpisuje novinar i pisac Igor Weidlich.

Projektu je stiglo i pojačanje, i to izravno s Broadwaya. Glazba i priča zainteresirali su i Setha Weinsteina, glazbenog direktora koji je stigao u Zagreb da bi mlade izvođače pjevački pripremio za vrlo zahtjevne nastupe.

'Zagreb i njegova povijest nepresušan su izvor inspiracije, a u našoj metropoli skriveno je još toliko priča i legendi koje i danas mogu biti aktualne. Sretan sam što se u timu koji radi na projektu na jedan prirodan način dogodio spoj domaće kulture i tradicije, hrvatske glazbe te iskustva i načina rada na mjuziklu koji su donijeli ljudi koji su se već dokazali na svjetskim pozornicama. Uz mlad i energičan ansambl, 'Crna kuća' počela je dobivati neku novu dimenziju i konture za koje mislim da će nas sve uskoro ugodno iznenaditi', rekao je autor libreta Ladislav Prežigalo.