ADVENT U MUO-U

Izložba koja će u vama probuditi duh Božića

03.12.2012 u 14:49

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba 'Advent u MUO' posvećena tradiciji slavljenja božićnih blagdana u obiteljskom krugu koja posjetitelje želi podsjetiti na božićno doba kakvo je nekad bilo

Ugođaj nekadašnjih blagdana autori izložbe Arijana Koprčina, voditeljica Zbirke metala MUO-a, Saša Šekoranja i Dejan Franić nastoje oživjeti izlaganjem ukrasa za božićno drvce iz 19. stoljeća, božićnim nakitom iz posjeda zagrebačkog tiskara Juliusa Huehna te ukrasima od metalnih niti proizvedenim u njemačkom gradu Sebnitzu. Ti ukrasi izrađivani su u obliku kočija s konjima, brodova, vazica s cvijećem, kolica, u obliku svakodnevnih predmeta.

Izloženi su i stakleni ukrasi izvedeni u češkom Jabloncu (njem. Gablonz), staklene kuglice tradicionalno izrađivane u njemačkom gradu Lauschu te ukrasi za bor Zdenke Sertić nastali 30-ih godina 20. stoljeća, oslikani motivima narodnih nošnji.

Zanimljivo je i umjetno božićno drvce izrađeno oko 1900. godine koje pokazuje da su već na prijelazu stoljeća takva drvca bila pomodna u srednjoeuropskim zemljama.

Velik dio izložbe, ističu iz Muzeja, posvećen je dječjem svijetu, starim dječjim igračkama kakve su uvijek bile omiljen božićni dar pa su tako izložene kuće za lutke iz 19. i 20. stoljeća opremljene namještajem i sitnim predmetima poput ogledala, vaza, šalica i čajnika.

Izložene su i lutke kakve su djevojčice dobivale za Božić u 19. stoljeću. Najstarija lutka izrađena je u Zagrebu sredinom 19. stoljeća, a uz nju je nekoliko lutaka koje su bile božićni darovi 80-ih godina 19. stoljeća. Među izloženim igračkama naći će se i nezaobilazni medvjedići i željeznice.

Izložbom Advent u MUO, koja ostaje otvorena do 6. siječnja, taj se muzej, kao prva ustanova u kulturi, uključuje u službeni dio tradicionalne manifestacije Advent u Zagrebu Turističke zajednice grada Zagreba.

Tijekom adventa u MUO-u su organizirana besplatna vodstva kroz izložbu svaki dan u 18 sati, osim nedjelje i ponedjeljka, kreativne radionice na kojima će se različitim tehnikama i od raznovrsnog materijala izrađivati čestitke, adventski kalendari, nakit za bor, jaslice, kutije za darove i igračke.

Osim toga, djeca će četvrtkom moći sudjelovati u slatkim radionicama Slatke hiže te će uz pomoć slastičara imati prilike raditi božićne kolačiće, a 6. prosinca u 17 sati predviđen je i posjet sv. Nikole.