KRAJOLICI

Mimara otvara vrata slikarskom povratku Tomislava Čerine

27.11.2012 u 11:19

Bionic
Reading

U Muzeju Mimara 27. studenog otvara se izložba Krajolici umjetnika Tomislava Čerine, a bit će izložne ulja na platnu velikih formata inspirirana rodnim mjestom umjetnika

Umjetnički izraz Tomislava Čerine temeljen je na iskustvu stečenom rođenjem, životom i povratkom zavičajnoj Bukovici, kraju od rijeke Krke do Karinskog mora. Kao što u katalogu izložbe kaže Miljenko Domijan, ove slike su iskonski slikarski govor u lokalnom singularu. Izložba pokazuje umjetnikovu zaljubljenost u zavičaj, ona je dapače njegova likovna apologija zavičaja.

'Probuđeni Čerina javio se kao pejzažist, a to je ne samo najjači žanr hrvatskog modernog slikarstva, nego i onaj esencijalni hrvatski žanr naše identifikacijske samopotvrde', kazao je Igor Zidić u predgovoru katalogu.

'Raduje nas što će ovom izložbom zagrebačka publika s uživanjem moći upoznati tajnoviti svijet i inspirativnu monumentalnost zadarskog zaleđa u djelima Tomislava Čerine', ističu u Muzeju Mimara.

Tomislav Čerina rođen je 1950. godine u Benkovcu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci 1975. Još kao student počeo je slikati i izlagati s posebnim osjećajem za krajobrazno slikarstvo. U drugoj polovici sedamdesetih, a posebno osamdesetih godina ostvario je značajan ciklus apstraktnog slikarstva, te izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama,
za što je bio i nagrađivan.

Nakon dva desetljeća ostvaruje u novom, figurativnom, likovnom izrazu na ovoj izložbi predstavljen opus.