SVJETSKA BAŠTINA

Za uvrštenje na UNESCO-vu listu natječe se 30 lokaliteta

27.05.2009 u 09:25

Bionic
Reading

Trideset lokaliteta prirodnih i kulturnih dobara natjecat će se za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine na godišnjem zasjedanju u Sevilli u lipnju, objavila je ta organizacija u utorak

Odbor svjetske baštine UNESCO-a razmatrat će prijave za upis novih mjesta na ugledni popis svjetske baštine od 22. do 30. lipnja.

Svoja će dobra u Sevilli predstaviti 35 zemalja, a među predloženim mješovitim svjetskim dobrima koja sadrže kulturne i prirodne kriterije, nalazi se i Lonjsko polje.

Na popis svjetske baštine dosad je upisano 878 dobara "posebne svjetske vrijednosti", među kojima je 679 kulturnih, 174 prirodna i 25 mješovitih u 145 zemalja sudionica.

Ove je godine za uvrštenje na popis nominirano trideset novih lokaliteta: četiri prirodna dobra, 23 kulturna i tri mješovita (prirodna i kulturna).

Za uvrštenje na popis prirodnih dobara predloženi su Waddensko more (Njemačka i Nizozemska), Prirodni park Lena (Ruska Federacija), Dolomiti (Italija), park prirode Tubbataha (Filipini) te korejska obala dinosaura iz razdoblja krede.

Među 23 predložena kulturna dobra su Le Corbusierova arhitektonska i urbanistička djela (Njemačka, Argentina, Belgija, Francuska, Japan, Švicarska), povijesno središte Graza, kulturna dobra povijesne jezgre Jajca, Zlatni put u Paratyju (Brazil), povijesni spomenici planine Songshan (Kina) te ruševine Loropenija (Burkina Faso).

Uz Lonjsko polje za uvrštenje među mješovita dobra natječu se planina Wutai u Kini te kulturni krajolik Orheuil Vechi (Moldavija).

Hrvatska na popisu svjetske baštine ima sedam dobara: Dubrovnik (Stari grad), Split (povijesna cjelina s Dioklecijanovom palačom), Trogir (povijesni grad), Poreč (episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike), Šibenik (katedrala sv. Jakova), Nacionalni park Plitvička jezera i Starigradsko polje na Hvaru.