NE PROPUSTITE IZLOŽBU

Advent u MUO otkrit će nam svu čaroliju božićnih blagdana

22.11.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Izložba Advent u MUO otvara se 2. prosinca, a posvećena je tradiciji slavljenja božićnih blagdana te kroz izloške podsjeća na božićno doba kakvo je nekad bilo

Doba božićnih blagdana mnogima je omiljena uspomena na odrastanje, a izložba u Muzeju za umjetnost i obrt to će oživjeti.

Kroz svijet adventske čarolije vodi lepršavi postav autorice izložbe Arijane Koprčine i autora postava izložbe Saše Šekoranje i Dejana Franića koji prikazuje starinske čestitke, ukrase za bor, saonice te raznovrsne dječje igračke.

'Građanski božićni običaji kakve danas poznajemo oblikovani su pod utjecajem srednjoevropskog kulturnog kruga, baština su bidermajerskog razdoblja u kojem je nastao moderan gradski način življenja u manjem obiteljskom krugu. U zbližavanju generacija unutar obitelji izuzetnu ulogu imali su božićni običaji, kićenju drvca prisustvuju svi, božićni običaji potiču bliskost obitelji i toplinu doma stavljajući dječju radost u središte blagdanskih događanja', kazala je autorica Arijana Kopričina.

Običaj kićenja božićnog drvca stariji je od svoje bidermajerske povijesti te potječe iz srednje Njemačke gdje je nastao u cehovskim i obrtničkim slojevima, a započeo se širiti od 16. stoljeća nadalje da bi tek stoljeće kasnije bio zabilježen kao kućni ritual.

Tijekom Adventa u Muzeju za umjetnost i obrt bit će za posjetitelje će bit organizirana  besplatna vodstva kroz izložbu, kreativne radionice subotom od 10 do 14 sati u kojima će se različitim tehnikama i od raznovrsnog materijala izrađivati čestitke, adventski kalendari, nakit za bor, jaslice, kutije za darove i igračke.

Tijekom prosinca bit će organizirane i radionice Slatke Hiže četvrtkom od 17 do 19 sati na kojima će djeca imati prilike raditi božićne kolačiće uz pomoć slastičara, a moći će se kupiti božićni pokloni hrvatskih dizajnera nagrađenih na natječaju Hrvatskog dizajnerskog društva Bor s nama, kao i drvene čestitke 'Leti, leti' autorica Ane Rimac i Jelene Azinović.

U želji da izložbu vidi što više posjetitelja i izvan Zagreba, a zahvaljujući suradnji MUO i Hrvatskih željeznica-putničkog prijevoza, odobreni su posebni popusti pri kupnji ulaznica, odnosno pri kupnji putnih karata.

Izložba traje do 6. siječnja.