'SVE ZA UMJETNOST'

Reality posvećen suvremenoj umjetnosti

19.11.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Njemačko-francuski kanal Arte, posvećen kulturi i umjetnosti, odlučio je pokrenuti nesvakidašnji kasting šou 'Alles für die Kunst/Tous pour l'Art', odnosno 'Sve za umjetnost', u kojem sedam mladih umjetnika savjetuju poznati kustosi, slikari i galeristi

'Što je u vašem radu umjetnost?' 'Ne bojite li se optužbi da kopirate Francisa Bacona'? 'Smatrate li da su vaša djela uopće relevantna'? Takva se pitanja u stotinama reality šouova i sličnih programa diljem svijeta rijetko mogu čuti, ali to je vjerojatno i zato što među njima baš i nema onih koji su posvećeni umjetnosti. Većinom se tu izležava danima u izolaciji, natječe u kuhanju ili preživljavanju na pustom otoku, a ponegdje se traži i ljubav života ili barem potencijalni suprug ili supruga, ako već drugačije ne može.

Zbog toga je nesvakidašnja pojava kasting šou posvećen suvremenoj umjetnosti, koji je pokrenuo njemačko-francuski kanal Arte, pod dvojezičnim nazivom 'Alles für die Kunst/Tous pour l'art'. U njemu sedam mladih umjetnika iz Francuske, Njemačke i Belgije imaju zadatak unutar određenog vremenskog okvira dovršiti naručene umjetničke radove, te ih onda predstaviti i braniti pred stručnim žirijem, u kojem između ostalih sjedi i poznati njemački slikar Norbert Bisky. Tko od nadobudnih umjetnika izdrži do kraja, moći će svoje radove izložiti u Centru za umjetnost i medijske tehnologije u Karlsruheu.

Iako bi se na prvu loptu moglo očekivati da reality šou na temu suvremene umjetnosti bude s jedne strane površan a s druge nezanimljiv za neupućene gledatelje, kritičar njemačkog tjednika Die Zeit piše kako je 'Alles für die Kunst/Tous pour l'art' 'inteligentna prilagodba formata kasting šoua' jer 'u prvi plan stavlja rad kandidata, a ne njih same'. U šest epizoda koje se od proteklog tjedna nedjeljom popodne emitiraju na Arteu obrađuju se važna pitanja suvremene umjetnosti: 'Što je zapravo umjetničko djelo? Koji je položaj umjetnika u današnjem društvu? Ima li danas umjetnost još veze sa zanatom?'

Naravno, ne može nijedan reality šou bez drame, a ne manjka je ni u ovom koji je posvećen suvremenoj umjetnosti. Primjerice, zadatak u prvoj epizodi je bio naslikati autoportret, što je francuska umjetnica Alice Mulliez odbila, s objašnjenjem da 'ne želi samu sebe inscenirati' jer ona nije tema svojeg umjetničkog rada. Zato je žiriju ponudila skulpturu od pronađenog materijala, koja stručnjake nije baš oduševila, ali su kritike bile mnogo humanije nego brutalno ponižavanje koje je postalo obavezno u pjevačkim reality šouovima i sličnim emisijama.

Najava kasting šoua za mlade umjetnike na Arteu