IZLOŽBA U MUO

Pogledajte fotografske radove Joze Ćetkovića

12.11.2012 u 12:15

Bionic
Reading

U utorak, 13. studenoga 2012. s početkom u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, otvara se izložba 'Jozo Ćetković: Fotografije'

Kroz izbor 130 djela iz četiri najznačajnija autorska ciklusa - portreti, aktovi, masline i kamen - nastalih od 1961. do 1981., Muzej za umjetnost i obrt, u formi retrospektive, predstavlja opus Joze Ćetkovića (Stari Bar, 1940. - Zagreb, 1986.), umjetnika istančana likovnog senzibiliteta.

Autorica izložbe Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Zbirke novije fotografije MUO, u katalogu izložbe objavljuje analitičan tekst s autobiografskim elementima koji svjedoče da je 'Ćetkovićev atelijer bio i mjesto okupljanja fotografa, književnika, novinara, mjesto druženja, izmjene iskustava s kolegama... Iznenada i prerano umire u jesen 1986. godine'.

Autorica ističe da su fotografski ciklusi Joze Ćetkovića prividno neovisni jedan o drugome, da egzistiraju i samostalno, ali da ih povezuje osebujan, prepoznatljiv autorov izričaj utemeljen na majstorskom vladanju fotografskim metijerom i na njegovoj otvorenosti za prihvaćanje izražajnih oblika drugih medija. Korištenje tehnike foto-grafike postalo je obilježje Ćetkovićeva izričaja. Riječ je o tehnici postupne obrade negativa u laboratoriju kako bi bili eliminirani polutonovi, a prevladala crno-bijela grafička vrijednost. Autorovu istraživačkom duhu odgovarala je složenost stvaranja foto-grafika, postupak mu je otvarao prostor za iskazivanje invencije, a inventivnost neupitni status kreativca.

Za temu akta dovoljno je reći da je u fotografskom opusu Joze Ćetkovića dominantna, da joj se neprekidno vraćao i obrađivao je u stilski homogenim ciklusima, ali i pejzaž je tema koja ga je preokupirala.

Jozo Ćetković završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1961., kada započinje i njegova intenzivna izlagačka aktivnost. Samostalno izlaže u Zagrebu, Beogradu, Nišu, Bjelovaru, Titogradu, New Yorku, Torinu. Prve nagrade, što za pojedinačan rad, što za kolekciju fotografija osvaja u Krškom i Beogradu (1962.) te u Zagrebu (1966. i 1967.). U Muzeju za umjetnost i obrt izlaže 1970. godine. Onovremena likovna kritika Jozu Ćetkovića označila je kao stvaraoca koji u hrvatskoj fotografiji zauzima posebno mjesto, autora čija djela ulaze u antologiju naše fotografske umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca 2012. godine.