ČETVRTO IZDANJE FESTIVALA

Dani nove glazbe u Splitu

29.10.2012 u 12:29

Bionic
Reading

U Splitu će se od 3. do 5. studenoga održati četvrto izdanje festivala suvremene glazbe Dani nove glazbe Split. Glazbena manifestacija koja se prethodnih godina dokazala i potvrdila svojom kvalitetom bavi se najnovijim glazbenim trendovima te uvrštava Split u krug gradova koji prate eksperimentalne glazbene trendove

I ove godine smotru organiziraju Mirela Ivičević i Gordan Tudor, pa tako na početku u subotu, 3. studenoga u 21 sat u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu festival će ugostiti umjetnički dvojac Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) koji se bavi istraživanjem fotonaponskog efekta i njegove primjene u stvaranju zvuka.

Svoj luminoakustični projekt Lighterature Reading Lightune.G su prvi put predstavili na TouchMe Festivalu u Zagrebu 2011. godine, u veljači ove godine za njega su osvojili treću nagradu za inovaciju na području istraživanja suvremenog glazbenog izričaja na međunarodnom Guthmann New Musical Instrument Competition u Atlanti (SAD).

U programu Dana nove glazbe Split, Lightune.G će predstaviti Lighterature Reading, Chapter VI, daljnju razradu originalnog koncepta korištenja svjetla u stvaranju zvuka. U sklopu festivala održat će se i intenzivna radionica soundpaintinga, univerzalnog jezika znakova za live kompoziciju namijenjenog glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima koji je 1974. u radu sa jazz orkestrom koncipirao i otada razvija njujorški skladatelj Walter Thompson.

Soundpainting jezik trenutno obuhvaća više od 1200 znakova koje koristeći geste rukom i tijelom daje 'real-time skladatelj', odnosno soundpainter, indicirajući tako vrstu specifičnog i/ili aleatoričkog materijala koji se očekuje od izvođača. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i članova ansambla, odnosno spontane, live skladbe.

Gostujući soundpainter, mađarski skladatelj i bas gitarist Samu Gryllus dva dana će raditi sa splitskim glazbenicima te uz njihovu pomoć, u nedjelju, 4. studenoga u 19.30 sati u gotičkom salonu palače Papalić koja je sada Muzej grada Splita planira splitsku publiku uvesti u uzbudljivi svijet 'real-time' kompozicije.

Treće večeri festivala, u ponedjeljak, 5. studenoga u 19.30 sati u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu uigrani splitski duo Gordan Tudor i Ivan Batoš predstavit će svoj recentni program djela 20. i 21. stoljeća za saksofon i klavir. Na programu su Cage, Kranebitter, Kiš, Bergamo, Ivičević, Takemitsu, Tudor i Detoni.