STEVE MCCURRY

Autor slavne 'Afganistanske djevojke' izlaže u Zagrebu

25.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Izložba fotografija 'Život u slikama / South - Southeast' Stevea McCurryja, koja se otvara u Umjetničkom paviljonu, donosi stotinjak fotografija po izboru samog autora, kojega je prije skoro trideset godina proslavio portret zelenooke afganistanske djevojke koja je postala univerzalni simbol obespravljenog čovjeka

Umjetnički paviljon izložbu je postavio u suradnji sa slovenskom Galerijom Fotografija i agencijom Arte plus iz Ljubljane gdje je istu izložbu, rekla je na konferenciji za novinare Katarina Lovšin iz te agencije, tijekom dva mjeseca pogledalo 13 tisuća ljudi, među kojima i posjetitelji iz Austrije, Njemačke, Poljske, Italije.

Danas 62-godišnji Steve McCurry, stalni suradnik National Geographica i fotoreporterske agencije Magnum Photos, tu je fotografiju snimio 1984. nakon što je, neposredno prije sovjetske invazije, prerušen u nošnju ušao u Afganistan, snimio sukobe i prvi svijetu pokazao što se tamo događa.

Lice djevojke snimljene u pakistanskom izbjegličkom logoru, postalo je poznato 1985. kao naslovnica National Geographica, no njezin identitet nije se znao sve do 2002. godine.

Nakon što je pronađena, McCurryjeva zaklada Imagine Asia izgradila joj je kuću i financijski pomogla kao znak zahvale, s obzirom na to da se McCurry proslavio tom fotografijom, koja se danas može kupiti za 15 tisuća dolara.

Cijene njegovih fotografija kreću se od 3,5 tisuća dolara, na izložbama se po povoljnijoj cijeni mogu kupiti i posteri s autorovim potpisom, a dio prihoda uvijek ide u humanitarne svrhe.

Obišao je gotovo sva krizna područja u svijetu, uključivši i bivšu Jugoslaviju, no na tim putovanjima nije se toliko bavio snimanjem ratnih scena, koliko ga je zanimala ljudska dimenzija, rekao je Radovan Vuković, ravnatelj Umjetničkog paviljona.

Više je snimao patnju i dramu koji su se kao posljedica ratnih zbivanja oslikavali na licima ljudi, a slično je pristupio i kada je fotografirao pejzaže, dodao je.Izložbu je postavio slovenski arhitekt Miha Furlan koji je uvjeren da će, s obzirom na ljepotu Umjetničkog paviljona, zagrebačka izložba McCurryju biti najdraža dosad.

Postaviti izložbu u tom predivnom ambijentu bilo nam je priznanje, ali i izazov jer je trebalo uskladiti suprotnost karaktera samog prostora i izloženih fotografija, istaknuo je.Uz dojmljive portrete ljudi, među kojima središnje mjesto imaju dvije fotografije afganistanske djevojke, iz 1984. te iz 2002., među 101 fotografijom na izložbi su i one koje prikazuju svakodnevni život ljudi diljem Azije, nerijetko u pejzažima stradalima u ratnim ili prirodnim katastrofama.

McCurry je i dalje aktivan kao fotoreporter, sada je u Burmi, a na izložbu u Zagrebu, koja će biti otvorena do 9. prosinca, trebao bi doći polovicom studenog. Sljedeću izložbu imat će u Kuvajtu, gdje će prvi put predstaviti fotografije koje je tamo snimio u trenutku oslobođenja od iračke okupacije.