KINO GRIČ

Film o novinaru Viktoru Ivančiću i Feral Tribuneu

23.10.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Nakon što je predstavila kontroverzni film 'Neđo od Ljubuškog', nevladina organizacija Gariwo danas će u 19 sati u zagrebačkom kinu Grič predstaviti premijeru filma o Viktoru Ivančiću i ugaslom tjedniku Feral Tribune čiji je Ivančić bio glavni urednik

Nevladina organizacija Gariwo u okviru projekta Budi promjena – napravi nešto organizira premijeru dokumentarnog filma 'Ogledalo društva u nastajanju'Film je posveta novinaru Viktoru Ivančiću i tiskovini Feral Tribune koja je uz Ivančićevo ime neraskidivo vezana. Povod snimanju filma bila je ovogodišnja nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti dodijeljena Viktoru Ivančiću, prenosi portal Lupiga.

Sudeći po teaseru od 12 minuta, film će se dobrim dijelom pozabaviti upokojenim Feralom, a manje Ivančićem koji ga je uređivao. Kroz film defiliraju brojni novinari i čelnici nevladinih udruga iz cijele regije koji govore o ulozi koju je Feral imao, posebice u 90-im godinama. Pridružit će im se i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji će reći 'kako mu je Feral tih godina trebao kako bi vidio da nije sam'.

Nakon projekcije filma održat će se okrugli stol pod nazivom 'Građanska hrabrost, cenzura i autocenzura' na kojem će sudjelovati Viktor Ivančić, laureat, Henrik Ofstad, ambasador Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010, Dean Ajduković, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Svetlana Broz, autorica filma. Moderator okruglog stola je Amer Tikveša, predstavnik Gariwa.