LISINSKI

Brahms i Berliozova Fantastična za početak sezone

19.10.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Nakon što je proteklog vikenda započeo standardno dobro posjećeni ciklus prijenosa iz Metropolitan opere, ovu subotu započinje ciklus 'Lisinski subotom' Belgijskim nacionalnim orkestrom i šefom dirigentom Andrejom Borejkom

Na programu koncerta je Brahmsov koncert za violinu u D-duru u kojem će solistička dionica biti povjerena Akiko Suwanai, umjesto najavljenom Sergeju Hačaturjanu, te Berliozova 'Fantastična simfonija'

Ciklus Lisinski uobičajeno je mjesto gostovanja poznatih glazbenih imena, no već je na početku sezone upravo jedno od najzvučnijih povučeno s liste. Tako će umjesto violinista Nigela Kennedya 3. studenoga gostovati ukrajinska sopranistica Ljudmila Monastirska, iza koje stoje nastupi u Covent Gardenu u Verdijevim operama 'Aida' i 'Macbeth'. Svakako je zanimljivo da će zagrebačka publika moći pjevačicu još jednom pratiti tijekom sezone, tijekom prijenosa 'Aide' 15. prosinca iz njujorškog Metropolitana gdje tumači glavnu ulogu etiopske princeze.

Među tzv. zvučnim imenima, koja ciklus čine jednim od posjećenijih u zagrebačkoj glazbenoj sezoni, jesu Orkestar Nacionalne akademije Sv. Cecilije iz Rima (6. travnja) pod vodstvom Antonija Pappana, glazbenog direktora Covent Gardena te Orkestar mladih Gustav Mahler (23. ožujka) s programom u cijelosti posvećenom Beethovenu i vrsnim norveškim pijanistom Leifom Oveom Andsensom. Simfonijski orekstar iz Barcelone pod vodstvom Pabla Gonzaleza dolazi sa zanimljivim repertoarom Albéniza, Rodriga, Ravela i Turina

U vokalnom programu najavljeno je obećavajuće gostovanje (8. prosinca) njemačkog baritona Matthiasa Goernea koji će izvoditi Bachove kantate, a s njim stižu i solisti Drezdenske kapele te oboistica Céline Moinet te Bečki dječaci koji su uz standardni program Mozarta, Schuberta, Haydna u zagrebački nastup uvrstili i Hatzeove zborske minijature 'Pjesni ljuvene'.

S obzirom na dobro poznatu činjenicu o smanjenim sredstvima za kulturne programe, dio ciklusa će ove godine iznijeti i domaće snage, točnije orkestar zagrebačke Muzičke akademije, u dva koncerta, jednom posvećenom hrvatskom opernom stvaralaštvu, te drugom, posvećenom klasicima 20. stoljeća, Leonardu Bernsteinu i Igoru Stravinskom.

Tu su i dva mlada violončelista, Stjepan Hauser i Luka Šulić, koji će svoje lukrativne zabavljačke nastupe zamijeniti 22. prosinca programom posvećenom Boccheriniju, Haydnu, Vivaldiju i Solimi. Pijanist Ivo Pogorelić, čiji nastupi i dalje izazivaju velik interes domaće publike i neograničeno divljenje tek jednog, manjeg dijela kritike, nastupa krajem veljače, u ambicioznim programu na kojemu su, barem zasad, navedene čak tri Beethovenove glasovite klavirske sonate.

Sezonu zatvara jedna od vrsnijih umjetnica svoje generacije, mezzosopranistica Renata Pokupić koja će održati recital baroknih arija Händela i Vivaldija, uz pratnju orkestra Academia Bizantina.