MEĐUNARODNA REPUTACIJA

Štulhoferova studija o analnom seksu u američkim medijima

19.10.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Poznati portal Salon je posvetio cijeli tekst studiji profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta Aleksandra Štulohofera, koju supotpisuje Dea Ajduković, na temu analnog seksa kod heteroseksualnih žena

Dok se u Hrvatskoj vodi rasprava o novom Zakonu o obrazovanju te provincijalnosti hrvatskih fakulteta, vrijedi napomenuti da se na njima nalaze i znanstvenici koji se citiraju u svijetu, objavljuju na engleskom te se bave istraživanjima koja korespondiraju sa suvremenošću. Jedan od njih je i profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Aleksandar Štulhofer, koji se u tradicionalnom i katoličkom hrvatskom društvu odlučio na istraživanje seksa, usput se baveći u rušenjem mnogim predrasuda.

Štulhofer je prošle godine objavio i studiju o ulozi boli u analnom seksu kod žena, koju supotpisuje Dea Ajduković, a njen naslov na engleskom jeziku glasi 'Should We Take Anodyspareunia Seriously? A Descriptive Analysis of Pain During Receptive Anal Intercourse in Young Heterosexual Women' te je publicirana u stručnom časopisu u Journal of Sex and Marital Therapy. U tekstu objavljenom na Salonu, koji potpisuje Debby Herbenick (koja predaje na University of Indiana, autorica je pet knjiga o seksu, te se bavi seksologijom na uglednom institutu Kinsey), studija Štulhofera i Ajduković se naziva prvom svoje vrste u svijetu, a pokrila je dvije tisuće žena u dobi od 18 do 30 godina, odnosno njihova iskustva s analnim seksom.

Herbenick napominje da je u Americi, pa i u svijetu, analni seks među heteroseksualnim partnerima postao mnogo češća pojava, pa je po istraživanju iz 2009. oko 45 posto žena u SAD-u imalo iskustva s analnim seksom, dok je taj broj početkom devedesetih bio znatno niži. 'Analni seks je i dalje tabu, te baš zbog toga treba obratiti pažnju na ovu (Štulhoferovu, op. a.) studiju, koja je zaslužila više pažnje', konstatira se u članku na Salonu.