PODRAVINA U 17. STOLJEĆU

Virje vrlo vrijedno arheološko nalazište

21.05.2009 u 09:50

Bionic
Reading

U Muzeju grada Koprivnice predstavljene su rezultati probnih arheoloških iskapanja uz crkvu sv. Martina u parku u središtu Virja, gdje je u srednjemu vijeku bila istoimena kapelica i groblje unutar utvrde Prodavića, doznaje se od voditelja istraživanja Roberta Čimine, iz koprivničkog gradskog Muzeja

Tim iskapanjima potvrđeni su povijesni zapisi o sakristiji površine 16 metara četvornih te kapeli izgrađenoj između 1648. i 1652. godine.

Osim toga, tijekom istraživanjima uz crkvu sv. Martina u parku u središtu Virja, od polovice travnja do kraja tog mjeseca, pronađen je ulaz u kriptu za koju se dosad nije znalo da postoji.

'Na desetak metara četvornih pronašli smo čak 24 groba i sada imamo uvid u demografsku sliku Podravine iz 17. stoljeća. Posmrtni ostatci poslani su na stručnu obradu u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), a metalni predmeti do kraja tjedna završit će na analizi u Centru za podvodnu arheologiju u Zadru', rekao je voditelja istraživanja Roberta Čimine, iz Muzeja grada Koprivnice.

Ako se probna iskapanja nastave i budu potpuna, Virje će postati najvrijednije arheološko nalazište u Podravini jer će biti vrlo privlačno za stručnjake i turiste, ocijenio je Čimin.

Istodobno s iskapanjima u Virju konzervatori su istraživali zgradu Muzeja grada Koprivnice, to jest starog Magistrata iz 17. stoljeća. Stručnjaci Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba prvi su je put sondiranjem na 80 mjesta temeljito istražili, da bi utvrdili kako je izvorno izgledala te kako bi odredili način obnove i kako će izgledati njezino pročelje i unutrašnjost.