Kulturmiks NACIONALNO NATJECANJE

Pobjednici Papandopula oduševili Lisinski

Trojica pobjednika prvog nacionalnog natjecanja Papandopulo, saksofonist Tomislav Žužak, klarinetist Bruno Philipp i violinist Marco Graziani, oduševili su poklonike vrhunske klasične glazbe na Svečanom koncertu pobjednika prvog Papandopula

Uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, mladi su glazbenici izveli skladbe s kojima su prošlog tjedna osvojili pobjede pred ocjenjivačkim sudovima.

Koncert je uživo emitiran i na HRT3 pa su svi ljubitelji ovakvog sadržaja mogli uživati u nesvakidašnjoj prilici da čuju najbolje a najmlađe. Uglavnom mlada publika u KD Vatroslava Lisinskog srdačnim je pljeskom pozdravila izvedbu svakog mladog umjetnika. Saksofonist Tomislav Žužak izveo je Koncert za saksofon i orkestar Henrija Tomasija; klarinetist Bruno Philipp Rossinijevu Introdukciju, temu i varijacije a najmlađi, 24-godišnji violinist Marco Graziani, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35, Petra Iljiča Čajkovskog.

U publici je, uz mnoge glazbene uglednike hrvatske klasične scene bio i svjetski slavni violinist Dmitry Sitkovetsky. Kao prijatelj violinista Gorana Končara, predsjednika Instituta hrvatske glazbe i inicijatora natjecanja, sa zanimanjem je pratio cijelo natjecanje a o talentima koje je vidio i čuo na njemu imao je izrazito povoljan stav. Zato će sljedećeg tjedna s pobjednicima i finalistima Papandopula podijeliti svoja iskustva i savjete za budućnost. I Zdenka Papandopulo, udovica pokojnog skladatelja, po kojemu je natjecanje nazvano, uživala je u virtuoznim i nadahnutim izvedbama pobjedničke trojke. Nakon koncerta u garderobi je uslijedila velika gužva jer su im brojni čestitari poželjeli sve najbolje u budućnosti.

U kategorijama viole i flaute ove godine nisu dodijeljene prve nagrade – sljedeće godine novih 5 kategorija natjecanja održat će se za klavir, gitaru, rog, trubu i trombon. Program 2. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo bit će objavljen u prosincu 2013. na internetskoj stranici Instituta hrvatske glazbe.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još