KNJIGA TATJANE ČUNKO

Neraskidive veze nacionalnog radija i glazbe

12.10.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Koliko je radio moćan medij i koje mogućnosti ima u smislu komunikacije koja nadilazi puki odnos pasivnog slušatelja koji program prati s 'pola uha', dokazala je i jedinstvena sprega izdavaštva, muzikologije i radiofonije u emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija 'Putovi hrvatske glazbe' 12. listopada. Dio emisije bio je izravni prijenos predstavljanja knjige 'Hrvatska glazba i Hrvatski radio' Tatjane Čunko, urednice-voditeljice u Redakciji ozbiljne glazbe HR-a

Riječ je o doktorskoj disertaciji koja istodobno može, i treba, funkcionirati kao priručnik svima koje tema zanima ili su profesionalno vezani uz nju.

'U ovom radu bavila sam se ne toliko prezentacijom nego onim što bi trebalo biti još važnije – proizvodnjom', objašnjava autorica koja je na ovaj projekt, od njegove inicijalne ideje do realizacije, potrošila deset godina.

Građu je autorica pronalazila u najavama programa iz arhiva i iz snimki koje postoje u fonoteci HR-a, ali i u medijima koji su pratili glazbeni život u Hrvatskoj. Upravo zato je za urednicu knjige Eriku Krpan ovaj naslov ne samo izvor iscrpne faktografije, nego i pripovijest o ljudima, značajnom broju značajnih hrvatskih glazbenika koji su činili ustroj programske ekipe Hrvatskoga radija, bez obzira jesu li u glazbenom životu sudjelovali kao autori ili interpreti.

Na predstavljanju u prostorijama Hrvatskog društva skladatelja o knjizi Tatjane Čunko govorila je i muzikologinja Eva Sedak, svojedobno i urednica u glazbenom programu Hrvatskog radija. Hvaleći ovaj pionirki pothvat, koji je i mentorirala, podsjetila je na važnost medija koji se danas sve više čini potisnut: 'Radio je obavezan biti partnerom u zajedničkoj kulturnoj memoriji. Televizija se tome u posljednje vrijeme priklanja, ali radio je u tome apsolutno prioritetan.'

Knjiga 'Hrvatska glazba i Hrvatski radio' Tatjane Čunko objavljena je u Biblioteci Trećeg programa, ediciji koja ne dopušta da emitirano ne 'ode u vjetar' i koja također na taj način izvršava i kulturološku misiju, s obzirom da je muzikološko izdavaštvo u Hrvatskoj na ne baš najprimjerenijoj razini. Do izdanja Leksikona hrvatske glazbe, ideje koja u povojima čeka neka bolja vremena, knjiga Tatjane Čunko može poslužiti kao suputnik neizbježan gotovo koliko i radio sam.