INDUSTRIJSKA BAŠTINA

Pogledajte fotografije starog Zagreba

12.10.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Izložba 'Industrijski centar države: Zagrebačka industrijska baština 1918. – 1945.' bit će otvorena u Muzeju grada Zagreba 16. listopada u 19 sati

Studijska izložba okosnica je druge etape projekta Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive. Koncepcijski, izložba je osmišljena u četiri teme. Fokusira se na Zagreb kao industrijsko i financijsko središte Kraljevine SHS/Jugoslavije te industrijsko nasljeđe međuratnog doba.

Prezentira utjecaj industrije na urbanistički i ekonomski razvoj grada te utjecaj ubrzane industrijalizacije na demografski rast i promjene u strukturi stanovništva.

U završnoj temi prikazano je osam industrijskih sklopova i objekata čije izvedbe izvorno datiraju od 1918. do 1945. godine.

Kriteriji za odabir bili su stupanj očuvanosti građevina, njihovo značenje u povijesnom kontekstu, vrijednost arhitektonskih izvedbi, sačuvani interijeri i strojevi te opasnost od uništenja baštinskih obilježja uslijed višegodišnjeg propadanja građevina ili agresivnih planova prenamjene.

Autor izložbe je Goran Arčabić, a trajat će sve do 16. prosinca.