NAJAVA POVJERENICE ZA KULTURU

EU od 2014. izdvaja više novca za kulturu

11.10.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je kako planira od 2014. povećati iznos za kulturu za 37 posto, na 1,8 milijardi eura, a slijedi i spajanje kulturnog i filmskog programa u zajednički Creative Europe

Povjerenica Europske komisije za kulturu, Grkinja Androulla Vassiliou je u povodu otvaranja Sajma knjiga u Frankfurtu na Majni najavila kako se može očekivati povećanje budžeta Europske unije za kulturu. Naime, od 2014. EU će na kulturu trošiti 37 posto više, odnosno 1,8 milijardi eura. Nadalje, fondovi za financiranje filma i kulture, dosad odvojeni, trebaju se do 2020. spojiti u jedan program pod nazivom Creative Europe. Vassiliou je istaknula kako vjeruje da će i šefovi nacionalnih vlada prihvatiti ove prijedloge Europske komisije.

Još jedna od novosti je i uvođenje programa kreditne pomoći za tzv. startup firme u kulturi, koji će iznositi 211 milijuna eura. Uz pomoć banaka taj bi program mogao narasti do milijarde eura, koje bi bile uložene za pokretanje europske kulturne industrije. Dosad je bilo vrlo teško malim i srednjim firmama i udrugama u kulturnom sektoru pronaći sponzore za svoj rad, što bi ubuduće trebalo biti lakše s novčanom garancijom EU.

'To će funkcionirati po principu studentskih kredita, što znači da se novac kasnije ipak treba vratiti', objasnila je povjerenica za kulturu Androulla Vassiliou. Obećala je i da će se tako stvoriti više poslova u kulturnoj industriji, koja unutar EU zapošljava osam i pol milijuna ljudi.