Kulturmiks PRVI PUT U POVIJESTI

Zagrebačka filharmonija u Poljskoj

  • Autor: tportal.hr
  • 9.10.2012 11:43:26
  • 9.10.2012 10:25:59

Na poziv kolega iz Krakovske i Varšavske filharmonije, orkestar Zagrebačke filharmonije posjetit će Poljsku u razdoblju od 11. do 14. listopada te prvi put u povijesti Filharmonije nastupiti u toj zemlji. Prilikom posjeta održat će dva koncerta - 12. listopada u Krakovu i 13. listopada u glavnom gradu Poljske, Varšavi

Ideja gostovanja potekla je s prošlogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je Poljska bila zemlja partner, a na kojima je nastupila i Zagrebačka filharmonija. Tom je prilikom Zagrebačkom filharmonijom ravnao šef dirigent (Nacionalne) Varšavske filharmonije Antoni Wit koji je nakon uspješnog koncerta predložio inicijativu međunarodne kulturne suradnje. Maestro Wit u narednoj će sezoni ravnati Zagrebačkom filharmonijom na koncertu 'U duhu Poljske', a Krakovska filharmonija u travnju 2014. bit će gost Zagrebačke filharmonije i zagrebačke publike u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Orkestar Zagrebačke filharmonije predvodit će maestro svjetskog glasa Dmitrij Kitajenko, dok će za solistički dio u prvom dijelu koncerta zaslužna biti ponajbolja hrvatska violončelistica Monika Leskovar.

Koncertna večer započet će skladbom 'Hommage a Sorkočević' hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula. U nastavku koncerta spomenutu solističku dionicu imat će violončelistica Monika Leskovar u Šostakovičevom 1. koncertu za violončelo i orkestar. Koncert će završiti strastvenom melodijom Manfred-simfonije publici omiljenog P.I.Čajkovskog.

Poljska publika će zasigurno uživati u našem orkestru te osjetiti 'Bezbroj glazbenih doživljaja', dok će priliku za čuti i vidjeti Krakovsku filharmoniju i Krakovski zbor imati i zagrebačka publika u 2014. godini na Korizmenom koncertu, u sklopu Bijelog ciklusa Zagrebačke filharmonije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još