IZLOŽBA ROBERTA WILSONA

Video portreti slavnih stigli u Klovićeve

09.10.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Izložba video portreta umjetnika i velikana eksperimentalnog kazališta Roberta Wilsona otvorena je u galeriji Klovićevi dvori gdje će se moći pogledati sve do 18. studenoga. U sklopu izložbe zagrebačka publika imat će prilike razgledati portrete svjetski poznatih imena poput kraljice burleske Dite Von Teese te glumaca Roberta Downeya Jr. i Brada Pitta ovjekovječene u nesvakidašnjim pozama

'Video portrete zamišljam kao dio javnih prostora, ali i u domovima. U domu bi oni trebali imati ulogu prozora ili vatre u kaminu. Oni su osobni i poetski izrazi različitih osobnosti. Čovjek s ulice, životinja, dijete, superzvijezda, bogovi našeg vremena', kazao je Robert Wilson tumačeći svoje radove.

U sklopu izložbe 'HD video portreta' otvorene u Klovićevim dvorima, posjetitelji te galerije imaju prilike razgledati Wilsonovih trinaest video portreta. U svojim radovima Wilson, prije svega poznat po svom radu u kazalištu, monitor pretvara u prijenosnu pozornicu na kojoj se slika polagano mijenja pred očima promatrača.

Za svakoga od svojih modela, među kojima se nerijetko nalaze svjetski poznate zvijezde poput glumca Brada Pitta, glumice Winone Ryder ili kraljice burleske Dite Von Teese, Wilson osmišljava posebnu scenografiju i kostimografiju, a veliku važnost daje zvukovima i glazbi koja prati portret.

U petnaestominutnom videu s Winonom Ryder pratimo kako noć prelazi u dan dok glumica sjedi na tlu, a hrpa zemlje nasipana joj je do grla. U pozadini čujemo tugaljiv zvuk violine u skladbi Michaela Galassoa. Wilsonov portret Winone inspiriran je likom Winnie iz drame 'Sretni dani' Samuela Becketta.

Posebno je dramatičan portret Roberta Downeya Jr. kojeg je Wilson položio na operacijski stol dok mu ruku zasijeca kirurgova ruka, a zbog svjetla njegova koža je mučno zelene boje.

U svim video portretima potrebna je pažnja i koncentracija promatrača ne bi li se uočio pokret na licima i tijelima modela. Ipak, čitavo vrijeme promatranja postignut je dojam neprimjetnog kretanja.

Izložba 'HD video portreta' u Zagrebu ostaje otvorena sve do 18. studenoga. Više o zanimljivim Wilsonovim video portretima doznajte u prilogu.