NEPROCJENJIVA DJELA

Grčkoj vraćene ukradene umjetnine

20.05.2009 u 09:10

Bionic
Reading

Njemačka, Belgija i Velika Britanija vratile su Grčkoj stotine neprocjenjivih predmeta, od kojih je najstariji novčić iz 5. stoljeća prije Krista, objavilo je grčko ministarstvo kulture

Među vraćenim predmetima iz Njemačke je 96 bakrenih i keramičkih vrčeva i posuda iz Tesalije koje potječu iz 3. i 4. stoljeća prije Krista.

Dužnosnici kažu da su ih 2007. otkrili carinici u Nuernbergu pri pokušaju krijumčarenja u kamionu iz Grčke.

'Brojni predmeti vraćeni su u suradnji s njemačkim vlastima i grčkim generalnim konzulatom u Muenchenu', rekao je ministar kulture Antonis Samaras na predstavljanju vraćenih umjetnina u Arheološkom muzeju u Ateni.

Ministar je javnosti predstavio stotine bakrenih i keramičkih novčića iz 5. do 3. stoljeća prije Krista koji su u Grčku vraćeni iz Belgije.

Pokazao je i komad mramora iz 11. ili 12. stoljeća koji su engleski turisti 50-ih godina 20. stoljeća uzeli iz bizantskog hrama na drevnoj Agori. Njega je član obitelji tih Britanaca nedavno vratio grčkom veleposlanstvu u Londonu rekavši kako su i sami kradljivci bili za to da se reljefi s Partenona vrate ondje gdje im je mjesto.

Grčka vlada pokrenula je kampanju za povrat drevnih umjetnina i religijskih predmeta koji su prokrijumčareni iz zemlje i koje su poslije kupili muzeji i privatni kolekcionari.

Grčka je tako proteklih godina vratila umjetnine iz Italije, Muzeja Paula Gettyja u Los Angelesu i iz Bijele kolekcije Shelby u New Yorku.