Kulturmiks ANATOMIJA OTOKA

Simpozij na Visu okupio je niz eminentnih stručnjaka

  • Autor: tportal.hr
  • 5.10.2012 14:30:25
  • 5.10.2012 13:38:45

Viška udruga Lavurat za poja pokrenula je program 'Anatomija otoka': program je petogodišnji i sastoji se od po jednog simpozija i radionice svake godine s temama relevantnim za stanje otočke svakodnevnice i budućeg razvoja, a na skupu su ove, prve godine održavanja sudjelovali arheolozi, arhitekti, urbanisti, ekonomisti i povjesničari

Od 28. rujna do 6. listopada traje prvi simpozij pod nazivom: 'Uvod u anatomiju otoka'. Simpozij je stručno edukativni, što znači da je namijenjen kako stručnjacima tako i ostalim stanovnicima otoka i drugih područja Hrvatske koji pokazuju interes za otkrivanje dosad zanemarenih potencijala i aspekata razvoja, toliko različitih od standardnih 'sunca, mora i dobre spize'.

Na skupu je sudjelovalo niz eminentnih stručnjaka iz raznih područja: arheolozi, arhitekti, urbanisti, ekonomisti i povjesničari. Uz domaće stručnjake Boška Budisavljevića, Borisa Čarga, Miroslava Katića, Dinka Radića, Miću Gamulina, Nenada Starca, Nikolu Bašića, Zlatka Karača, na simpoziju su sudjelovali i Malcolm Scott Hardy iz Londona, Lorenzo Guzzardi iz Sirakuze te Kengo Kuma i Darko Radović iz Tokya. Još nekoliko stručnjaka održalo je predavanja: Jose Puppim de Oliveira iz Brazila, Davisi Boontharm iz Melbournea, Emil Šverko iz Splita.

Na ovogodišnjoj radionici 'Nova Issa' koja traje do 6. listopada sudjeluju studentski timovi i njihovi mentori s pet fakulteta. Uz zagrebački i splitski, tu je ljubljanski i dva japanska. Timove čine grupe studenata arhitekture, miješanog sastava, predvođene svojim profesorima – mentorima. Zadatak je tih grupa istražiti mogućnosti uklapanja lokaliteta grčke Isse u kulturnu i turističku sliku grada Visa.

Mnogi nisu svjesni činjenice da je lokalitet grčke Isse gotovo neizgrađen, a po površini je veći od Dioklecijanove palače. Iako se istraživanja i iskapanja viških nekropola vrše već preko 150 godina, do pred par godina nije se ništa iskopavalo 'intra muros'. Tek je nedavno mr. sc. Boris Čargo, arheolog i voditelj muzejske zbirke na Visu našao ostatke jedne stambene kuće uz istočni bedem.

'Ideja održavanja simpozija i radionice nije koncipirana samo kao događaj koji će trajati nekoliko dana i onda ostati zaboravljen. Plan je udruge nastaviti kontakte i nakon završetka ovih događanja. S obzirom na to da će na radionici sudjelovati više naših i stranih arhitekata i urbanista, želja je organizatora nastaviti tu suradnju u formi izrade idejnih projekata za pojedine viške lokalitete i situacije', ističu organizatori.


Više na stranici Anatomija otoka.


218596,217695,218478 ,218198


.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još