Kulturmiks FESTIVAL NOVOG CIRKUSA

U Zagreb stižu novomagijski pioniri

  • Autor: tportal.hr
  • 2.10.2012 16:22:26
  • 2.10.2012 13:43:22

Festival novog cirkusa u svom osmom izdanju, koje se ove godine proteže kroz čak dva mjeseca (od 24. listopada do 21. prosinca), predstavlja umjetnike nove magije. Nova magija, ili magie nouvelle, novi je izvedbeni žanr koji stare iluzionističke tehnike i poznavanje ljudske percepcije kombinira s novim tehnologijama i novom dramaturgijom

Kad je 2005. godine prvi Festival novog cirkusa otvoren predstavom 'Odotustila' ('Čekanje') finskog dvojca Walo - Hakkarainen, koji je kombinirao manipulaciju objektom i iluziju s video slikom, nova magija bila je još u povojima. Danas svjedočimo da je proteklo desetljeće obilježio rapidan razvoj ovog umjetničkog pravca, svojevrsnog pokreta za novo vrednovanje magije kakvo je prije četiri desetljeća prolazio i novi cirkus.

Osmi Festival novog cirkusa tako ponovno predstavlja Kallea Hakkarainena (s njegovim najnovijim solom 'Nopeussokeus''Sljepilo za brzinu'), ali i Victoriju Chaplin te Jean-Baptistea Thierréea i njihov 'Le Cirque Invisible''Nevidljivi cirkus' (umjetnike koji su nastupom tada posve nove poetike na Avignonskom festivalu 1971. ušli u enciklopedije).

Od listopada do prosinca u Zagrebu ćemo moći gledati novomagijske pionire, među kojima i Cie 14:20, skupinu koja je inicirala teoretiziranje nove magije kao novog pokreta, a nakon uvodnog listopadskog dijela, službeno otvorenje festivala bit će se 8. studenoga u Murskoj Soboti, u Sloveniji. Tijekom jeseni u hrvatskoj ćemo metropoli gledati umjetnike iz Francuske, Čilea, Belgije, Austrije, SAD-a, Nizozemske, Norveške, Velike Britanije, Hrvatske...

Glavnina izvedbenog programa odvijat će se na novozagrebačkoj Sceni Travno, gdje Mala performerska scena, organizator festivala, programski surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi. Teoretski i radionički dio programa ostvaruje se u partnerstvu s Kulturno informativnim centrom, dok će rezidencijalni dio programa (za umjetnike i novinare), kao i onaj zabavni dio kasnonoćnih partyja, ugostiti zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon.

Cjelokupni festivalski program detaljno je predstavljen na web stranicama www.cirkus.hr, a ulaznice se nalaze u prodaji u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37), te putem bankovnih uplata (upute na web stranicama ili putem e-maila ulaznice@cirkus.hr).


176754 ,156715 ,166660 ,96001
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još