NADA GAŠIĆ

'Jednako reagiramo na vijesti o smrti i na vijesti o poriluku'

01.10.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Jutros je počelo emitiranje emisije Praskozor na Trećem programu Hrvatskog radija, u kojoj imamo priliku poslušati komentare Igora Mandića, Nade Gašić, Deana Dude, Daše Drndić i Hrvoja Jurića

U novoj programskoj shemi Trećeg programa Hrvatskog radija danas je krenula emisija Praskozor, koja se emitira od ponedjeljka do petka, od 8,05 do 8,15 sati.

Radi se o desetominutnim jutarnjim esejističkim komentarima u kojima će se stručnjaci s različitih područja osvrtati na aktualne teme, pri čemu je svakom komentatoru dodijeljen jedan dan u tjednu tijekom tri mjeseca. Nakon tri mjeseca u emisiju će biti uvedeno petero novih komentatora. Koncepciju emisije osmislila je urednica Biljana Romić, a kao izvršna urednica realizirat će je književna kritičarka i članica žirija tportalove književne nagrade roman@tportal.hr Ana Grbac

Svoje prve komentare objavit će književni kritičar, polemičar, kolumnist i analitičar masovne kulture Igor Mandić (ponedjeljak), prevoditeljica, lektorica i spisateljica Nada Gašić (utorak), teoretičar, književnik i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Dean Duda (srijeda), književnica, profesorica i autorica brojnih radiodrama Daša Drndić (četvrtak) te pjesnik, prozaik i filozof Hrvoje Jurić (petak).

U prvom Praskozorju Igor Mandić pozabavio se vlastitom opsjednutošću kupovanjem novina, koje su mu jedan od razloga za ustajanje, ali i samim fenomenom opstanka štampanih materijala koje koristi minorno malen postotak našeg pučanstva, 'kad na njih naiđe kod frizera ili zubara, u kafiću ili kod pedikera', istaknuo je Mandić u kolumni.

'Na pitanje zašto bismo uzalud trošili ili, istinu govoreći, 'bacali pare' za tu 'pustu papirušinu', koja ionako završava u smeću? Na ovako 'razumske' razloge 'normalna' svijeta, nemam baš ni pametna odgovora, a branim se samo vlastitom strašću, koja mi 'nerazumno' daje razlog za ustajanje. Bolje ikakav, nego nikakav!', objašnjava Mandić.

U nastavku emisije bavio se nabrajanjem svih tiskovina, koje ga polako ali sigurno financijski potkopavaju te je na kraju dao i komentar vlastite opsesije: 'U ranijem smo sustavu, tj. socijalističko-samoupravnom, bili svikli, što iz ironičnih pobuda, što silom prilika da čitamo između redova iliti redaka! A danas, u sustavu liberalističko-kapitalističkome, moramo se naučiti da – čitamo između novina!' Mandić je zaključio aforizmom Stanislava Ježi Leca: 'Prozor u svijet može se zastrijeti - novinama!'

U sutrašnjoj emisiji očekuje nas Nada Gašić. Autorica koja je publiku osvojila krimićima 'Mirna ulica, drvored' i 'Voda, paučina' te njima zaradila titulu 'hrvatske Agate Christie', predstavila nam je sutrašnji koncept:

Nazvala sam komentar 'Švedski stol riječi'. Odlučila sam se pozabaviti suviškom informacija, preopterećenjem koje u konačnici dovodi do toga da više ne reagiramo ni na što. Svi portali, sve novine i svi mediji postali su uravnilovka u kojoj isto reagiramo na temu smrti kao i na temu poriluka. To je stalno stanje indiferentnosti, ne vidim izlaz ili rješenje. Osobno se protiv toga borim samo ljutnjom. Naravno, angažmanom u emisiji i samu sebe stavljam u poziciju suviška riječi, tako da sam kritična i prema tome.