TOČKA – TAČKA – PIKA

Prvi koncert regionalnog ciklusa Zagrebačke filharmonije

01.10.2012 u 11:51

Bionic
Reading

U petak 5. listopada u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije 2012/13. nastavlja se kulturna suradnja orkestara Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije u Regionalnom ciklusu Točka – Tačka - Pika

Prvi koncert ciklusa održava se u Beogradu u kojem Zagrebačkom filharmonijom ravna ugledni dirigent impozantne glazbene karijere, dobitnik najviših odličja na međunarodnim natjecanjima dirigenata, maestro Perry So. Solistički dio koncerta pripast će violinistu Feng Ningu, koji je svojom besprijekornom tehnikom i dojmljivom liričnošću osvojio srca europske publike.

Publika u Beogradu imat će čast uživati u 'Sambi da camera', višestruko nagrađivanom djelu hrvatskog skladatelja i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. 'Samba da camera', skladba iz 1985, pisana za trinaest gudača ili gudački orkestar, temelji se na skladateljevu poigravanju s temeljnim ritmičkim i melodijskim uzorcima sambe kroz slijed sedam međusobno različitih sekcija. Koncert se nastavlja 'Škotskom fantazijom' Maxa Brucha, čiji originalni naslov glasi 'Fantazija koja slobodno koristi narodne melodije' jer u njoj skladatelj obrađuje melodije najpoznatijih škotskih narodnih pjesama.

Glazbeni vatromet u Kolarcu završit će '4. simfonijom u e-molu' Johannesa Brahmsa. Kompleksno i zahtjevno u orkestralnom smislu, istovremeno ritmički živahno i duboko, Brahmsovo djelo smatra se jednim od najvećih skladateljskih dostignuća uopće.