DA VINCIJEV ORIGINAL?

Predstavljena mlađa i veselija Mona Lisa

27.09.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Deset godina prije nego što je naslikao svjetski poznatu Mona Lisu, Leonardo Da Vinci, naslikao je prvi portret zagonetne dame na kojemu je mlađa i nasmiješena. Nakon što je 40 godina stajala pohranjena u sefu, slika je predstavljena javnosti u Ženevi

Mlađa verzija Mona Lise predstavljena je u Ženevi nakon što ju je švicarska Zaklada Mona Lise posljednjih 40 godina čuvala pohranjenu u sefu švicarske banke.
Upravo je ta inačica originalno platno koje je naslikao talijanski renesansni majstor Leonardo da Vinci, tvrde iz Zaklade Mona Lise.

Malo većih dimenzija od mnogo poznatije Mona Lise izložene u Louvreu, mlađa verzija naslikana je tamnijim tonovima boja, pozadina je nedovršena, a prikazuje nasmiješenu ženu u dvadesetim godinama.

Osim slike predstavljena je knjiga koja na 320 stranica nudi povijesne i znanstvene dokaze da je riječ o autentičnom djelu Leonarda Da Vincija. Zaklada u kojoj je član Alessandro Vezzosi, vodeći talijanski stručnjak za Leonardova djela i ravnatelj umjetnikova muzeja u rodnome gradu Vinciju, podupire teoriju o 'dvije verzije' slavne slike.

Otkad je otkrivena 1913. godine, slika je bila predmet prijepora te brojni stručnjaci i dalje osporavaju da je riječ o djelu renesansnog genija.