Kulturmiks GOSTUJUĆA IZLOŽBA

Van Goghov muzej preseljen u Hermitage

  • Autor: tportal.hr
  • 27.9.2012 16:03:02
  • 27.9.2012 13:31:49

Zbog radova renovacije zatvoren je Van Goghov muzej u Amsterdamu, a 75 djela čuvenog umjetnika preseljena su u muzej Hermitage gdje će bit izložena za javnost

Neka od najpoznatijih djela Vincenta Van Gogha, među kojima 'Suncokreti' iz 1888., 'Seljaci jedu krumpir' iz 1885., te 'Spavaća soba (u Arlesu)' (1888.), zbog radova obnove na Van Goghovom muzeju u Amsterdamu preseljena su u amsterdamski Hermitage.

Tim će povodom u Hermitageu bit otvorena izložba 'Vincent. Muzej Van Gogh u Hermitageu u Amsterdamu'. Kako se navodi u najavi izložbe, prateći Van Goghov brz i izvanredan put prema potpunoj umjetničkoj zrelosti, koji je taj umjetnik zahvaljujući svojoj upornosti i tvrdoglavosti uspio prijeći za manje od desetljeća, izložba nastoji baciti svjetlo na onaj dio njegova karaktera obilježen krhkošću, preprekama i frustracijama boemskog života, služeći kao svjedočanstvo kreativnog nagona umjetnika koji nikada nije bio zadovoljan postignutim, uvijek si zadajući nove ciljeve.

Izložba je podijeljena na sedam tematskih cjelina, koje predstavljaju Van Goghov umjetnički razvoj nastojeći razotkriti razloge njegove fasciniranosti određenim temama, poruke koje je želio svojim djelima prenijeti, što je to što ga je motiviralo kao umjetnika i kojim se sve tehnikama slikanja i stilovima služio.

216188,216188,216188,215225

Jedinstveni dio izložbe predstavlja umjetnikova osobna korespondencija, crteži i osobni predmeti poput vaze i gipsanog modela, koji zbog svoje krhkosti nisu često prikazivani u javnosti.

Izložba će biti otvorena do 15. travnja 2013. do kada će završiti obnova Muzeja Van Gogh.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još