MUZEJ GRADA ZAGREBA

Izložbe na temu zagrebačke industrijske baštine

21.09.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Muzej grada Zagreba (MGZ) predstavio je aktivnosti u sklopu druge etape projekta Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive tijekom koje će se izložbama, prezentacijama i radionicama nastojati ukazati na industrijski razvoj Zagreba te očuvanje industrijske baštine

Voditelj projekta Goran Arčabić istaknuo je da petogodišnji projekt, koji se provodi od 2009. do 2014., istražuje, vrednuje i prezentira industrijsku prošlost i baštinu Grada radi formiranja pozitivnog mišljenja javnosti o industrijskom naslijeđu te upozorava na opasnost od uništenja vrijednih industrijskih objekata na atraktivnim lokacijama.

Dodao je da su nakon uspješno okončane prve etape Projekta, koja je bila usredotočena na rani period industrijalizacije (1860.-1918.), aktivnosti u drugoj etapi usmjerene na razdoblje između dva svjetska rata (1918.-1945.), kada je Zagreb bio regionalni industrijski i financijski centar, a "industrija dio identiteta Zagreba".

U sklopu druge etape Projekta, koja se provodi od 2011. do 2013. godine, održat će se tri izložbe, ciklus predavanja 'Industrijska baština u susjedstvu', promocija kataloga dviju studijskih izložbi, stručna vodstva po lokacijama industrijskog naslijeđa te regionalno povezivanje studenata arhitekture.

Ravnatelj MGZ-a Vinko Ivić najavio je otvorenje prve izložbe u sklopu druge etape projekta, 'Fotografija industrije: izložba radova studenata Katedre za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu', kojom se nastoji utjecati na percepciju industrijskog naslijeđa kao dijela lokalne, nacionalne i univerzalne baštine, dijela europskog identiteta i važnog segmenta razvoja ljudske civilizacije. Izložba je u MGZ otvorena do 21. listopada, rekao je Ivić.

Najavljena je i studijska izložba 'Industrijski centar Države: Zagrebačka industrijska baština 1918.-1945.', koja predstavlja Zagreb kao industrijsko i financijsko središte Kraljevine SHS/Jugoslavije te industrijsko naslijeđe međuratnog doba. Fokusira se na utjecaj industrije na urbanistički i ekonomski razvoj Zagreba te na utjecaj ubrzane industrijalizacije na demografski rast i promjene u strukturi stanovništva. U završnoj temi prezentirat će se osam industrijskih objekata i sklopova čije izvedbe izvorno datiraju od 1918. do 1945. godine (tvornica Arko, Braća Ševčik, Prva hrvatska tvornica ulja, Carinska i javna skladišta, Franck, Penkala, Tvornica svijeća 'Iskra' i Gradska klaonica). Izložba je u MGZ otvorena od 16. listopada do 16. prosinca.

Glavni pokrovitelj Druge etape projekta je tvrtka Pliva d.o.o., u čije ime se okupljenima obratila direktorica komunikacija te tvrtke Tamara Sušanj Šulentić. U sklopu druge etape, od 5. do 11. studenoga u MGZ održat će se 'Tjedan Plive: o povijesti te zagrebačke tvrtke'.

Projekt podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Ministarstvo kulture RH, a partneri i suradnici Projekta su Državni arhiv u Zgrebu i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.