Kulturmiks DANI EUROPSKE BAŠTINE

Tradicijsko ruho Slavonije u Splitu

U sklopu 'Dana europske baštine' koji se u Hrvatskoj održavaju od 11. rujna do 1. listopada, u Etnografskom muzeju u Splitu su u četvrtak, 20. rujna, otvorene dvije zanimljive izložbe

Prvo je otvorena izložba fotografija nedavno restauriranog reljefa smještenog na frizu u Dioklecijanovom mauzoleju, a nakon toga izložba tradicijskog ruha i narodnih nošnji Slavonije koje su dio fundusa Etnografskog muzeja u Splitu.

Ono što treba istaknuti vezano uz izložbu slavonskog etnografskog nasljeđa je činjenica da Etnografski muzej u Splitu zapravo čuva najbolji dio tog dijela hrvatske baštine. U Domovinskom ratu, najveći dio tradicionalne narodne baštine u Slavoniji je bio uništen. Kada je Gradski muzej u Vukovaru 1997. godine počeo s obnovom svog u ratu uništenog fundusa, Etnografski muzej u Splitu je dao na trajnu posudbu značajan dio svog originalnog fundusa, pet kompleta odore kakvi se više nisu mogli naći na području Vukovara.

Izložena zbirka je u cijelosti obrađena i restaurirana u Etnografskom muzeju u Splitu uz značajnu pomoć Josipa Forjana. U ovoj zbirci prevladavaju primjerci svečanog ruha ukrašenih zlatovezom i svilovezom. Zbirku je sakupio još 1941. godine osnivač Etnografskog muzeja Kamilo Tončić.

Izložbu su otvorili Silvio Braica, ravnatelj najstarije muzejske institucije u Splitu i Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog zavoda. Oni su naglasili da je ova zbirka, uz dio koji je doniran Gradskom muzeju u Vukovaru, osobito značajna za obnovu i očuvanje etnografskog nasljeđa Slavonije, te dokaz čvrste povezanosti svih naših prostora. Izložba tradicionalne narodne nošnje u ambijentu obnovljenog carskog stana u palači predstavlja zanimljiv i dojmljiv kontrast slavenske tradicije i kasnoantičke arhitekture.

Nedavno restaurirani reljefi s friza u mauzoleju su zanimljivi prije svega zbog dva glavna lika, Dioklecijana i Prisce, a uz carski par se nižu scene erosa u lovu na divljač. U Etnografskom muzeju su izložene fotografije friza nakon obnove.

U okviru ovogodišnjih Dana europske baštine bit će predstavljena aktivnost naših konzervatorskih odjela na području zaštite i obnove spomeničke baštine, a izložbe, predavanja i radionice održat će se u 23 hrvatska grada. Središnji događaj je zagrebačka izložba 'Slike baštine - između dokumentacije i umjetnosti' u Galeriji Klovićevi dvori.


215873,215768,215734,214984
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još