NOVA SEZONA

Očekuju nas atraktivne izložbe u MSU-u

21.09.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) planira ove jeseni bogat program koji će uključiti izložbe posvećene Karimu Rashidu i Mladenu Stilinoviću, te niz manjih izložbi i događanja

Sezonu jesen/zima zagrebačkoga MSU-a, koja počinje izložbama posvećenim Antunu Motiki i Miljenku Horvatu, obilježit će izložba jednoga od najvećih dizajnera današnjice Karima Rashida 'Ideologija ljepote', koja će biti realizirana unutar stalnog postava Zbirki u pokretu (20. listopada - 1. siječnja 2013.) te retrospektiva jednog od najuglednijih suvremenih hrvatskih umjetnika u svijetu Mladena Stilinovića 'Nula iz vladanja' (30. studenoga – 3. veljače 2013.). Kustos obiju izložbi je muzejski savjetnik Tihomir Milovac

'Američki dizajner egipatskog podrijetla Karim Rashid jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice koji je na svjetskoj sceni poznat po tome što svoj dizajn vidi u kontekstu visoke ili 'čiste' umjetnosti', kazao je Milovac predstavljajući izložbe na današnjoj konferenciji za tisak. Izložba u MSU-u bit će kontekstualizirana u odnosu na zbirku muzeja. 'To znači da će njegovi provokativni radovi biti postavljeni zajedno s umjetničkim predmetima i izloženi na gotovo identičan način, te publika gotovo i neće znati što je umjetničko a što dizajnersko djelo', dodao je.

Jedan od naših najzastupljenijih umjetnika na svjetskoj sceni Mladen Stilinović bit će predstavljen retrospektivnom izložbom koja već samim naslovom 'Nula iz vladanja', po filmu Jeana Vigoa iz 1933., dekodira njegov pristup svijetu, životu, stvarnosti, politici i odnosu prema autoritetima, kazao je Milovac, a poštovat će njegove stvaralačke cikluse, pa će tako obuhvaćati cikluse Boli, Ništa, Novac, Eksploatacije, Siromaštvo i slično.

U sklopu stalnog postava 'Zbirki u pokretu' krajem rujna održat će se multimedijski eksperimentalni performans 'Trag' u kojemu se suočavaju i suodnose animirana slika na staklu, plesni pokret i zvuk, a izvodi ga međunarodna ekipa koju čine Michaela Mueller, Zrinka Šimičić Mihanović i Fa Ventilata

Početkom prosinca bit će organizirana izložba 'Josip Seissel: Iz arhitektonske ostavštine' koja će prvi put javnosti predstaviti izbor iz arhitektonskog segmenta ostavštine tog arhitekta, urbanista i slikara. Posljednja izložba godine bit će 'Šikuti Machine u MSU', koja će pružiti presjek najvažnijih radova te provokativne istarske skupine.

Muzej je multiprogramska ustanova koja ima i niz događanja koja nisu posve izložbenog karaktera, pa je tako voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a Nada Beroš najavila književnu večer posvećenu katalonskom piscu Joanu Todou Cortielli, održavanje manifestacije Modni ormar, te jednodnevnu umjetničku akciju L.A.E. Forevver kulturno umjetničke skupine iz Istre Labin Art Express, kojom će prve subote u prosincu MSU obilježiti Dan muzeja.

Tu su i Dani fotografije arhiva Tošo Dabac, promocija samizdata Vlade Marteka 'Susret s Kožarićem', a u Muzeju se ove jeseni već tradicionalno održava šesti natječaj T-HT nagrada, nakon kojega će u veljači iduće godine biti organizirana izložba radova odabranih umjetnika koji su sudjelovali u natječaju.

Na Medijskoj fasadi muzeja do kraja godine izmijenit će se tri teme povodom izložbi Antuna Motike i Karima Rashida te austrijskog umjetnika Petera Koglera koji će za nju kreirati rad s temom mrava. U Dvorani Gorgona održavat će se razne radionice, projekcije u sklopu Zagreb Film Festivala (ZFF), a nastavljaju se i brojne aktivnosti u specijaliziranom prostoru Školice.

Beroš je posebno najavila održavanje međunarodnog simpozija Bauhaus u studenome, te napomenula kako Muzej uz to sudjeluje u još nizu aktivnosti i izložbi organiziranih izvan zgrade MSU-a.

Ravnateljica muzeja Snježana Pintarić osvrnula se na suradnju Muzeja na projektu 'Croatie, la voici! - Festival Hrvatske u Francuskoj' koji se održava od rujna do prosinca na različitim lokacijama u Francuskoj, a u sklopu kojega MSU sudjeluje kao autor ili koordinator u nizu projekata.

Tako će u pariškoj Galeriji Denise Rene biti predstavljeni radovi jednog od najistaknutijih hrvatskih pripadnika geometrijske apstrakcije Ivana Picelja 'Programirani krugovi', a u studenome će u centru za dizajn u Parizu Le Lieu du Design biti predstavljena izložba plakata doajena grafičkog dizajna u Hrvatskoj Borisa Bućana, njegova prva samostalna izložba u tome gradu, kazala je Pintarić.

Nadalje, u okviru festivala u Parizu će biti predstavljen niz hrvatskih video umjetnika i performera, među kojima Vlasta Delimar, Božena Končić Badurina, Siniša Labrović, Slaven Tolj, Igor Grubić i drugi, te Dalibor Martinis, Renata Poljak i David Maljković. Kustosica MSU-a Lejla Topić u Centru Pompidou će održati dva predavanja u kojima će predstaviti domaću filmsku i video scenu s naglaskom na autore sklone eksperimentu poput Željka Kipkea i Ivana Faktora