VJEČNA INSPIRACIJA UMJETNOSTI

'Blasfemične' Djevice Marije vjernicima tjeraju suze na oči

19.09.2012 u 04:05

Bionic
Reading

Francuska umjetnica Soasig Chamaillard došla je na ideju spajanja Djevice Marije s popularnim likovima masovne kulture, poput Supermena ili Hello Kitty. Ova 'blasfemija' je naravno postala iznimno popularna, što je izazvalo i očekivanu reakciju katoličkih vjernika, koji su Chamaillard optužili za 'skandal i šokiranje' javnosti

U epohi umjetne oplodnje Djevica Marija, majka Isusova, sigurno ne bi bila toliko čudnovata ili istaknuta kao primjer začeća bez seksualne aktivnosti pa je sreća što ju je takva sudbina snašla u vremenu rimske vlasti nad Judejom. Marijinoj sada već dvomilenijskoj slavi zasigurno je pomoglo i to što je rodila bogočovjeka Isusa, kao i da se taj trenutak manje-više računa kao početak nove ere. Teško da se mnogo drugih žena u ljudskoj povijesti mogu time pohvaliti te je stoga Marija postala idol, ideal i ikona, kojoj se moli, koja se sporadično ukazuje i prenosi ćakule s neba nama na Zemlji. A pospješuje i lokalnu ekonomiju, što je vjerojatno u biti najveće čudo Marijinih ukazanja.

Vječna inspiracija umjetnika, od Leonarda do Salvadora Dalija, Djevica Marija je nadahnula i francusku umjetnicu Soasig Chamaillard, i to da njene skulpture spoji s najpoznatijim popularno kulturnim simbolima našeg vremena. Chamaillard je odlučila oštećene ili odbačene statue Djevice Marije, kojih se može mnogo naći u okolini svetišta poput Lourdesa, obnoviti, ali i dodati neke nove detalje, primjerice slavno Supermanovo 'S' na prsa Djevice. Tako je nastala Super Marija, a Djevica je kombinirana i s likovima kao što su Barbie, Helly Kitty ili My Little Pony

Takvo poigravanje sa svetinjom izazvalo je i očekivane reakcije, posebice tijekom izložbe takvih Marija u Nantesu prošle godine. Na katoličkim portalima su se mogli pročitati komentari kako je kombiniranje Djevice sa simbolima pop-kulture 'skandalozno', 'šokantno' i naravno 'bogohulno'. Potreseni vjernik se čak povjerio da su mu, suočenog s takvom blasfemijom, ' spontano krenule suze na oči', dok je drugi umjetnici poručio da će – a što drugo – 'gorjeti u paklu'.

Oni koji su ipak spremni svoje vjerničke ili nevjerničke oči izložiti pogledu na ovu reimaginaciju Marije, mogu na službenoj stranici Soasig Chamaillard pogledati razne verzije Djevice.